Arbeidsongevallen

Arbeidsongevallen: Hoe kunt u deze voorkomen?

In de huidige tijd moeten we steeds sneller en efficiënter werken. Het gevolg is vaak dat dit meer onveilige situaties en ongelukken met zich meebrengt. Ongelukken komen relatief vaker voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. De meeste slachtoffers betreffen jongeren tussen de 15 – 24 jaar en ouderen. Het aantal arbeidsongevallen op de werkvloer zou moeten dalen, maar stijgt hard! In 2018 waren er 4.318 slachtoffers van ongevallen, een stijging van 27% ten opzichte van 2014. Er vielen 71 dodelijke slachtoffers, een stijging ten opzichte van 2017 toen 54 slachtoffers niet meer thuis kwamen na een ongeval op het werk. Dat blijkt uit cijfers die Inspectie SZW eerder dit jaar naar buiten bracht. Hoe je arbeidsongevallen kunt voorkomen? Lees dan snel verder!

Ijsbergprincipe bij arbeidsongevallen
Vaak zijn alleen de incidenten aan de oppervlakte met verzuim, letsel en schade zichtbaar.

IJsbergprincipe

Binnen bedrijven zijn vaak alleen de incidenten met verzuim en letsel bekend, het topje van de ijsberg. Gevaarlijke situaties en kleine incidenten worden vaak niet eens gemeld en zijn daarom niet zichtbaar. Wanneer je geen inzicht hebt in de mogelijke risico’s die werknemers lopen kun je ook geen maatregelen treffen om herhaling te voorkomen. Door je te richten op het gedeelte ‘onder water’ zal het topje van de ijsberg kleiner worden en het aantal ongevallen met letsel, schade en verzuim verminderen. TIP: Leg de focus op gevaarlijke situaties en kleine incidenten om arbeidsongevallen te voorkomen.

Veiligheid door inzicht

Een veilige werkplek begint bij het in kaart brengen van de mogelijke risico’s die werknemers lopen op de werkvloer. Wanneer medewerkers op een laagdrempelige manier melding kunnen maken van gevaarlijke situaties kun je maatregelen treffen om een ongeluk te voorkomen. Veel bedrijven werken met onoverzichtelijke spreadsheets in Excel. De kans op fouten is groot en rapportages zijn lastig op te maken. Daarnaast is een spreadsheet niet gebruiksvriendelijk, en is het lastig deze gelijktijdig te bewerken door meerdere gebruikers. Wanneer je geen inzicht hebt in de risico’s kun je ook geen maatregelen treffen om deze in de toekomst te voorkomen. Veel bedrijven maken voor een goede registratie van incidenten gebruik van een softwarepakket.

InciView van ITIS

De applicatie InciView van ITIS maakt gevaarlijke situaties en arbeidsongevallen die plaatsvinden op de werkvloer inzichtelijk en beheersbaar. De applicatie is toegankelijk via smartphone, tablet en pc. Natuurlijk is ook de beveiliging van de gegevens goed geregeld! Meer informatie? Neem dan contact met ons op voor een gratis online demonstratie (maximaal 30 minuten) via info@itis.nl of 088-80 40 000.

Deel dit bericht op Social Media:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *