Back-up van Office 365, afbeelding Microsoft kantoor

Back-up van Office 365, waar stopt dienstverlening van Microsoft?

Tegenwoordig hoef je niet meer naar kantoor te gaan om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. De verschillende oplossingen van Microsoft maken het mogelijk om vanuit huis in te loggen in de ICT omgeving van uw bedrijf. Een veel gebruikte oplossing, om met elkaar te kunnen communiceren op afstand is Microsoft Teams, dit wordt ook gebruikt om belangrijke Word, Excel en PowerPoint documenten te delen. Echter hoe zit het eigenlijk met het maken van Back-ups van deze bestanden in Office 365? Hoe ver gaat de dienstverlening van Microsoft? Dat en meer lees je in dit artikel.

Back-up van Office 365

Microsoft zorgt hoofdzakelijk voor een goed werkend platform. In de praktijk is gebleken dat veel bedrijven er vanuit gaan dat ook het maken van back-ups hiervan automatisch is geregeld. Helaas is dat niet het geval, want voor het maken van back-ups van bestanden in Office 365 zijn bedrijven zelf verantwoordelijk. Heeft uw organisatie voor het maken van back-ups nog geen goede oplossing? Dan kan dat in de toekomst grote gevolgen hebben voor je bedrijf.

Populaire Microsoft Tools

Om goed vanuit huis te kunnen werken hebben we natuurlijk allerlei tools nodig. Microsoft Teams om met elkaar te videobellen, SharePoint om Word, Excel en PowerPoint bestanden te delen en Outlook om te e-mailen. Weleens meegemaakt dat je na uren werken een belangrijk document vergeet op te slaan? Dan baal je natuurlijk als een stekker. Gebeurd dit incidenteel? Dan is het vervelend, maar nog wel te overzien. Hoe anders is het als je in één keer alle belangrijke bestanden kwijt bent of geen enkele e-mail meer kan terugvinden? Of nog erger; je bent belangrijke gegevens van je klanten kwijt? Je moet er waarschijnlijk niet aan denken! Daarom is het belangrijk om dagelijks uit voorzorg back-ups van Office 365 te maken. Alle documenten die je hebt verwijderd , al dan niet opzettelijk, uit je Microsoft omgeving is na 90 dagen ook echt weg (email zelfs al na 30 dagen)!

Toename cybercriminaliteit

Niet alleen voor de Office 365 omgeving is het maken van een back-up van belang maar ook voor documenten die elders staan opgeslagen. Zo betaalde Universiteit Maastricht recentelijk bijna 200.000 euro losgeld om de gehackte computersystemen weer aan de praat te krijgen. Het aantal cyberaanvallen is namelijk nog nooit zo hoog geweest. Hoe cybercriminelen belangrijke bestanden konden gijzelen? Dat gebeurde nadat een medewerker een link had aangeklikt van een phisingmail. Ook hiervoor is het dagelijks maken van back-ups van groot belang. Zo zorg je ervoor dat je op zo’n moment niet alles kwijt bent!

Helpende hand van ITIS

Microsoft zorgt voor een hoge beschikbaarheid en performance van de door jou gebruikte applicaties. De verantwoordelijkheid voor het maken van back-ups ligt echt bij jezelf. De kans is groot dat je na het lezen van dit artikel direct aan de slag wil gaan met het opstellen van een backup plan Heb je hier hulp bij nodig? ITIS staat klaar om je hierbij te helpen met een back-up plan en je te adviseren over de diverse oplossingen. Om te onderstrepen dat veiligheid van de ICT omgeving hoog in het vaandel staat zijn we sinds juli 2019 ISO 270001 gecertificeerd.