Beroepsziekten

Beroepsziekten eisen jaarlijks 4000 dodelijke slachtoffers

Momenteel is er veel aandacht voor het voorkomen van beroepsziekten. En terecht, jaarlijks krijgen zo’n 230.000 werknemers in Nederland te maken met een arbeidsongeval. Daarvan krijgen 76.000 werknemers te maken met langdurig verzuim en overlijden er ruim 4000 mensen aan beroepsziekten. Hoe je beroepsziekten kunt voorkomen? De RI&E helpt bedrijven om mogelijke risico’s in kaart te brengen en te verkleinen. Voor verschillende branches is er een RI&E beschikbaar, maar helaas sluiten deze niet geheel aan bij het bedrijf en zijn toevoegingen noodzakelijk. Meer weten over de RI&E? Lees dan snel verder!

Stoffenblootstelling
Jaarlijks overlijden er in Nederland ruim 3000 mensen aan een beroepsziekte door stoffenblootstelling op het lab.

Wanneer is een RI&E verplicht

Heeft u meer dan 50 werknemers in dienst? Dan bent u verplicht iedere 2 jaar een RI&E uit te voeren. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven de RI&E vaak eens per 4-5 jaar uit (laten) voeren. Heeft uw bedrijf te maken met een wijziging? Dan is het (laten) uitvoeren van een RI&E verplicht. Heeft uw bedrijf uitzendkrachten in dienst? Dan bent u verplicht een kopie van RI&E op te sturen naar het bureau waar de uitzendkracht in dienst is.

De uitzonderingen

  • Uw bedrijf heeft alleen vrijwilligers in dienst? Dan is het uitvoeren van een RI&E alleen verplicht wanneer er binnen uw bedrijf gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen en/of biologische agentia;
  • U heeft voor minder dan 40 uur personeel in dienst? Maak dan gebruik van de checklist gezondheidsrisico’s van steunpunt RI&E.

Heeft u weet van alle materiële- en persoonlijke risico’s?

Bijna elk bedrijf heeft te maken risico’s op op financieel, materieel of persoonlijk vlak. Het gaat vaak goed, maar er is altijd kans op gevaarlijke situaties of incidenten. Veel bedrijven gaan pas kijken naar de risico’s wanneer incident heeft plaatsgevonden. Hierna gaat het een tijdje goed maar na een tijdje verdwijnt het weer naar de achtergrond. Ongevallen zijn niet alleen vervelend voor de werknemer, maar ook voor uw bedrijf. Bij verzuim van de werknemer kan de werkdruk toenemen bij collega’s waardoor ook de kans op verzuim bij hen toeneemt of moet het bedrijf op zoek naar een (tijdelijke) vervanger.

Naast risico’s voor de gezondheid van de werknemer kan een ongeval leiden tot negatieve publiciteit, tijdelijke stillegging van de productie of juridische consequenties wanneer nalatigheid wordt bewezen.

Met een RI&E verkleint u de kans op beroepsziekten en arbeidsongevallen.

Maak kennis met RieView van ITIS

Met RieView van ITIS kunt u snel- en eenvoudig RI&E trajecten uitvoeren, zelfs binnen de meest complexe organisaties. Voorkom lange vragenlijsten, waarbij de helft niet van toepassing is voor de werknemer. Wanneer alle antwoorden zijn gegeven beschikt u met RieView over uitgebreide rapportage mogelijkheden om een plan van aanpak op te stellen. Meer weten over RieView? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl.

Deel dit bericht op Social Media:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *