chemiekaartenboek , afbeelding bevat informatie waar er op een chemiekaart staat aan informatie

Chemiekaartenboek wel of niet gebruiken op het lab?

Veilig werken met gevaarlijke stoffen op het lab? Dan wilt u -voordat u aan de slag gaat- weten welke gevaren een stof met zich mee kan brengen voor de eigen gezondheid en het milieu. Hier wordt vaak het chemiekaartenboek voor gebruikt. De kans is groot dat u ook weleens een kijkje neemt in het chemiekaartenboek op het lab. Even snel iets opzoeken om vervolgens aan de slag te gaan. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk bij het gebruik van chemiekaarten? Dat gaan we u vertellen in dit artikel.

Voordelen van chemiekaartenboek

Het veiligheidsinformatieblad(VIB) van de leverancier is vaak erg uitgebreid en daardoor soms moeilijk leesbaar. Is er sprake van aan calamiteit op het lab? Dan wilt u zo snel als mogelijk weten hoe er gehandeld moet worden. Het chemiekaartenboek biedt in dit soort gevallen de uitkomst. Alle relevante stofinformatie (alfabetisch gesorteerd op naam en synoniem, CAS-nummer en UN-nummer) samengevat op één pagina.

In geval van nood wilt u beschikken over betrouwbare stofinformatie. Maakt u gebruik van veel zuivere stoffen op het lab? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van het chemiekaartenboek. Waarom? In tegenstelling tot het VIB is de stofinformatie op een chemiekaart fabrikant-onafhankelijk en deze zijn opgesteld door onafhankelijke specialisten. Het laatste voordeel heeft betrekking op de beschikbaarheid van het chemiekaartenboek. Maakt u gebruik van software om te beschikken over up-to-date stofinformatie? Dan bent u afhankelijk van een werkende internetverbinding. Werkt deze niet? Dan biedt het chemiekaartenboek uitkomst!

Nadelen chemiekaartenboek

Het chemiekaartenboek is altijd beschikbaar. Ook zonder werkende internetverbinding. Het nadeel is alleen dat de stofinformatie in het chemiekaartenboek niet up-to-date gehouden wordt. Het is dan ook aan te raden om deze regelmatig te vervangen voor een nieuw exemplaar. Toch beschikken over actuele chemiekaarten? Maak dan gebruik van WIK-online, de elektronische versie van chemiekaartenboek. Dit 2-delig boekwerk bevat 1155 handige en overzichtelijke chemiekaarten. Op zoek naar een exemplaar voor uw bedrijf? Op deze pagina meer informatie.

Maakt u veelal gebruik van chemische producten? Dan moet u voor ieder chemisch product mogelijk verschillende kaarten raadplegen. Dat kan bij een calamiteit tijdrovend en omslachtig zijn. Om dat laatste probleem op te lossen kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld SOFOS 360 of Chemwatch. Hiermee beschikt u altijd over een werkplekinstructiekaart, gebaseerd op het door u gebruikte VIB.

Meer informatie?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Dit artikel als nuttig ervaren? Dan wil u vragen om het artikel te delen via onderstaande share buttons. Veilig werken met gevaarlijke stoffen op het lab? Dat begint met het delen van informatie! Niet alleen binnen uw eigen bedrijf, maar ook daarbuiten. Ook zij kunnen in de toekomst wellicht uw collega worden toch?