Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen

Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen?

Een actueel register van de gevaarlijke stoffen is wettelijk verplicht. Het veiligheidsinformatieblad (VIB) is hiervoor de belangrijkste bron van informatie. Wij hoeven u daarom ook niet te vertellen dat het belangrijk is deze regelmatig te updaten. Het klinkt zo simpel, even vragen om een update bij de leverancier. Helaas blijkt het in de praktijk niet makkelijk om het register compleet te krijgen. Heb je het register eenmaal compleet? Dan is het lastig om bij een grote hoeveelheid stoffen het register actueel te houden. Grip krijgen op inkomende veiligheidsinformatiebladen? Hieronder geven wij een aantal tips om het register op orde te krijgen en te houden.

Samenwerking met de inkoopafdeling

Het ligt voor de hand maar het is belangrijk dat je voorkomt dat VIB’s verdwijnen binnen het bedrijf. Maak daarom goede afspraken met de inkoopafdeling. Koop een chemisch product, of betaal de factuur alleen na ontvangst van het bijbehorende en actuele VIB. Maak daarnaast een centraal e-mailadres aan waar leveranciers een (nieuw) VIB naartoe kunnen sturen. Op deze manier bent u als safetymanager altijd op de hoogte van updates in de toekomst. Grip krijgen of inkomende veiligheidsinformatiebladen? Dan is een nauwe samenwerking met de inkoopafdeling ontzettend belangrijk!

VIB-check

Heeft u twijfels over de volledigheid of kwaliteit van een VIB? Maak dan gebruik van de VIB-check. Deze tool is gratis toegankelijk en ontwikkeld door de overheid. Deze tool biedt tevens een automatische contactmogelijkheid met uw leverancier. Is het VIB beoordeeld als onvoldoende? Stuur deze dan direct terug naar uw leverancier en vraag om een nieuwe versie. Alle VIB’s van voor 1 december 2010 zijn volgens Inspectie SZW te oud om aan de laatste wet- en regelgeving te voldoen. Dit geldt ook voor VIB’s die alleen R-zinnen bevatten i.p.v. H-zinnen.

Nederlandse taal is wettelijk verplicht

Het VIB moet in Nederland beschikbaar zijn in het Nederlands. Dit is opgenomen in Artikel 31(5) van REACH. Alle overige talen zijn niet verplicht maar kunnen wel bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidscultuur.

Toegankelijkheid voor medewerkers

Een actueel register heeft pas waarde wanneer alle medewerkers toegang hebben tot deze informatie voordat zij aan de slag gaan met een (gevaarlijke) stof. Maak de VIB’s daarom op een laagdrempelige manier toegankelijk voor de medewerkers via bijvoorbeeld het intranet.

Over ITIS

Met meer dan 200 implementaties in de afgelopen 17 jaar binnen laboratoria, overheidsinstellingen en productiebedrijven hebben wij genoeg ervaring u op weg te helpen. Wanneer wij het niet weten beschikken wij met BIG en Chemwatch over een tweetal erkende partners om alsnog antwoord op uw vraag te geven. Bent u benieuwd waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en ChemwatchLees hier het interview met Zuyderland ziekenhuis en GKN Fokker Aerostructures in het blad van LABinsights.

Als eerste onze nieuwsberichten ontvangen? Dan kunt u zich onderaan deze pagina inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Deel dit bericht op Social Media: