CMR-stoffen

Heeft u de extra gegevens voor de CMR-stoffen vastgelegd?

Op 4 januari jl. is de nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd. Deze lijst kunt u gebruiken om te controleren welke stoffen binnen uw bedrijf geclassificeerd zijn als kankerverwekkend. Waarom het belangrijk is de nieuwe SZW-lijst door te nemen? Bij de inventarisatie gevaarlijke stoffen bent u verplicht bij de CMR-stoffen extra gegevens vast te leggen. Deze gegevens zijn nodig om in de toekomst te bepalen of er een verband kan zijn tussen werk- en ziekte van de werknemer.  Hieronder een overzicht van de registratieverplichtingen die u heeft bij het gebruik van CMR-stoffen.

Registratie verplichtingen CM-stoffen:

 • Hoeveelheid CM- stoffen die u jaarlijks vervaardigd, gebruikt of op vooraad heeft; 
 • Een lijst van medewerkers die kunnen worden blootgesteld aan de CM-stoffen; 
 • Verantwoording waarom u CM-stoffen gebruikt en waarom deze niet kan worden vervangen door een minder schadelijke stof; 
 • Vermelding algemene- en preventieve maatregelen die u heeft genomen om blootstelling tot het minimale te beperken; 
 • Registratie welke Persoonlijke beschermingsmiddelen uw medewerkers gebruiken.

Verplichtingen voor de R-stoffen

 • Hoeveelheid R-stoffen die u jaarlijks vervaardigd, gebruikt of op voorraad heeft;
 • Bijhouden lijst van medewerkers die blootgesteld zijn/worden aan R-stoffen. 

Verdachte stoffen

 • Voor verdachte R-stoffen dient u dezelfde extra gegevens vast te leggen als voor de R-stoffen;
 • Voor verdachte CM-stoffen bent u niet verplicht hiervoor extra gegevens vast te leggen. Het is wel aan te raden deze te markeren, zodat u deze in de toekomst makkelijk terug kunt vinden als dat nodig is.

Vergeet tot slot niet Artikel 4.10c. Dossiers en registratie van het Arbobesluit te raadplegen. Hierin is onder andere de bewaartermijn voor bovenstaande verplichtingen vermeldt. Bijvoorbeeld dat de registratie tot ten minste 40 jaar na beëindiging van diens blootstelling aan gevaarlijke stoffen bewaard moet worden, bedoeld in artikel 4.15, evenals de lijst van werknemers, en het register blootgestelde werknemers, bedoeld in artikel 4.53.

Oplossingen van ITIS

Op zoek naar handvatten om te beschikken om stoffeninformatie op de juiste manier te registreren? Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt u bewezen oplossingen om altijd te beschikken over een actueel register gevaarlijke stoffen. Is er een nieuwe update van de SZW-lijst? Dan kunt u met de oplossingen van ITIS direct het eigen register van de gevaarlijke stoffen controleren.

Met meer dan 200 implementaties in de afgelopen 17 jaar binnen laboratoria, overheidsinstellingen en productiebedrijven hebben wij genoeg ervaring u op weg te helpen. Wanneer wij het niet weten beschikken wij met BIG en Chemwatch over een tweetal erkende partners om alsnog antwoord op uw vraag te geven. Bent u benieuwd waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en ChemwatchLees het hier.

Als eerste onze nieuwsberichten ontvangen? Dan kunt u zich onderaan deze pagina inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Natuurlijk kunt u ook ons contactformulier invullen wanneer u meer informatie wenst te ontvangen over de registratieverplichtingen bij het gebruik van CMR-stoffen.

3 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] een werknemer. Eerder schreven wij al over de registratie verplichtingen. In het artikel – heeft u de extra gegevens voor de CMR-stoffen vastgelegd? – kunt u meer lezen over de CMR registratieplicht. In dit artikel gaan we graag in op de […]

 2. […] hebben allemaal weleens gehoord over de CMR registratieplicht op persoonsniveau. Ook mogen we de vervangingsplicht bij het gebruik van CM-stoffen niet vergeten. […]

 3. […] Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van CMR geclassificeerde stoffen? Dan heeft u aanvullende registratieverplichtingen. Binnen welke processen worden deze CMR-stoffen gebruikt? Welke medewerkers kunnen hieraan worden blootgesteld? Zijn er minder schadelijke alternatieven beschikbaar? Dit zijn voorbeelden van vragen die regelmatig intern gesteld moeten worden voor een goede registratie. Meer weten over de aanvullende registratieverplichtingen? Lees dan meer over dit onderwerp in het eerder gepubliceerde artikel: Heeft u de extra gegevens voor CMR-stoffen vastgelegd? […]

Reacties zijn gesloten.