register gevaarlijke stoffen niet op orde

Help, mijn register gevaarlijke stoffen is niet op orde!

Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van gevaarlijke stoffen? Dan is het wettelijk verplicht hiervan een goede registratie bij te houden. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven deze registratie niet goed op orde is. Binnen veel bedrijven is het geen kwestie van onwil maar is het vaak onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Is het register gevaarlijke stoffen niet op orde? Dan blijkt het in de praktijk vaak lastig dit weer op orde te krijgen. Kunt u wel wat hulp gebruiken om het register weer op orde te krijgen? Lees dan snel verder!

Het veiligheidsinformatieblad (VIB)

Om veilig te kunnen werken met gevaarlijke stoffen is het VIB onmisbaar. Hierin staan namelijk alle eigenschappen van een chemisch product en informatie over de gevaren voor de gezondheid en het milieu.

Het daarom belangrijk om eerst van alle stoffen die aanwezig (kunnen) zijn een VIB op te vragen bij de leveranciers. In Nederland moet het VIB beschikbaar zijn in het Nederlands. Elke andere taal kan bijdragen een het verbeteren van veiligheid op de werkvloer, maar is niet verplicht. Daarnaast mag een VIB niet ouder zijn dan 2 tot 5 jaar, dus vergeet niet periodiek te vragen om een nieuwe versie.

Delen van informatie met de medewerkers

Ieder bedrijf is wettelijk verplicht om de informatie over de gevaren die een stof met zich mee (kan) brengen op een laagdrempelige manier te delen met de medewerkers. Controleer of medewerkers op lab weten waar zij deze informatie kunnen vinden. Is dit niet duidelijk? Zorg er dan voor dat de VIB’s beschikbaar worden gesteld via bijvoorbeeld het intranet.

CMR registratie

Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van CMR geclassificeerde stoffen? Dan heeft u aanvullende registratieverplichtingen. Binnen welke processen worden deze CMR-stoffen gebruikt? Welke medewerkers kunnen hieraan worden blootgesteld? Zijn er minder schadelijke alternatieven beschikbaar? Dit zijn voorbeelden van vragen die regelmatig intern gesteld moeten worden voor een goede registratie. Meer weten over de aanvullende registratieverplichtingen? Lees dan meer over dit onderwerp in het eerder gepubliceerde artikel: Heeft u de extra gegevens voor CMR-stoffen vastgelegd?

Het gebruik van externe applicaties

Veel bedrijven maken voor een goede registratie gebruik van externe software applicaties. Het is vooraf belangrijk dat men nadenkt over het doel van de applicatie. Vaak is één applicatie niet voldoende en dient men gebruik te maken van meerdere applicaties. Het beschikken over actuele stoffeninformatie is bijvoorbeeld erg belangrijk voordat je een blootstellingsbeoordeling gaat maken in Stoffenmanager of ChemRADE. Is deze informatie niet actueel? Dan is de uitkomst van de gemaakte blootstellingsbeoordeling mogelijk niet betrouwbaar. De stofinformatie automatisch up-to-date houden kijk dan eens op de website van ITIS naar de producten SOFOS 360 en Chemwatch.

Over ITIS

Bent u op zoek naar handvatten om het register gevaarlijke stoffen op orde te krijgen? Met meer dan 200 implementaties sinds 1992 van de applicaties GROS, SOFOS 360 en Chemwatch heeft ITIS veel ervaring opgedaan om u verder te helpen. Een groot aantal (academische) ziekenhuizen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven maken gebruik van onze oplossingen. Enkele voorbeelden van klanten zijn bijvoorbeeld het RIVM, TNO, Fokker en het Zuyderland ziekenhuis.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@itis.nl

Deel dit bericht op Social Media: