20-04-2021

Lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen per 20-04-2021

Op 20 april jl. heeft het RIVM de lijst van potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen (PZZS) bijgewerkt en gepubliceerd. Wat is er dan precies gewijzigd? Sinds de vorige versie (oktober 2020) zijn er 26 nieuwe stoffen toegevoegd aan de lijst en 11 stoffen verwijderd. Stoffen zijn van de lijst verwijderd omdat ze als ZZS zijn aangemerkt, of omdat de zorg bij nader inzien niet kan worden onderbouwd. In totaal staan er nu 324 stoffen op de potentiële ZZS-lijst. Maar wat zijn potentiële ZZS eigenlijk? Dat en meer in dit artikel op de website van ITIS.

Wat is de lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen eigenlijk?

Naast de totale ZZS-lijst wordt er door het RIVM ook een potentiële ZZS-lijst bijgehouden. Van stoffen op deze lijst is nog niet zeker of deze ZZS zijn. Dit kan zijn omdat bepaalde gegevens op dit moment ontbreken. Of omdat de evaluatie van de beschikbare gegevens nog moet plaatsvinden. Na aanvullend onderzoek kan een stof worden verwijderd van de lijst of definitief op de totale ZZS-lijst gezet worden.

Criteria en doel van de PZZS lijst

ZZS criteria zijn gebaseerd op artikel 57 van de REACH Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën Verordening (EG Europese Gemeenschap) 1907/2006. Lees meer over de ZZS criteria. De lijst is een hulpmiddel voor bedrijven en vergunningsverleners. Het doel van de potentiële ZZS-lijst? De uitstoot van deze stoffen uit voorzorg beperken.

Toegevoegde stoffen aan de PZZS lijst

Weten welke stoffen er aan de nieuwe PZZS-lijst zijn toegevoegd? Stuur dan een bericht naar info@itis.nl zodat wij de nieuwe PZZS-lijst kunnen toesturen. Voor gebruikers van de Chemwatch zal het register direct gecontroleerd worden op aanwezigheid van stoffen met een PZZS-classificatie in Nederland. Gebruiker van SOFOS 360? Dan kun je de PZZS-lijst downloaden in TOPdesk en importeren in SOFOS 360. Het register van de gevaarlijke stoffen wordt direct gecontroleerd op aanwezigheid van stoffen met een PZZS-classificatie. Deze controle vind ook plaats bij het toevoegen van nieuwe stoffen aan het register in SOFOS 360.

Overige lijsten

Er zijn een groot aantal lijsten beschikbaar en voor een aantal lijsten is het verplicht om deze bij te houden. Maar welke lijsten zijn dat eigenlijk in Nederland? Deze vraag krijgen onze accountmanagers regelmatig tijdens gesprekken met klanten. Bekende lijsten zijn de SZW-lijst en de ZZS-lijst van het RIVM. Op de SZW-lijst staan stoffen met een CMR-classificatie. Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van stoffen die voorkomen op de SZW-lijst? Dan geldt er een aanvullende registratie- en vervangingsplicht.

Controle van het register gevaarlijke stoffen

Is er sprake van een update op één van de eerder genoemde lijsten? Dan is het verstandig om het eigen register van de gevaarlijke stoffen te updaten. Wanneer men op de werkplek gebruik maakt van een kleine hoeveelheid gevaarlijke stoffen is dat vaak goed te doen. Maakt men op de werkplek gebruik van een grote diversiteit aan gevaarlijke stoffen? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van Chemwatch op SOFOS 360.

Na het lezen van dit artikel nog vragen? De (P)ZZS-lijst in Excel ontvangen? Of een adviesgesprek over SOFOS 360 of Chemwatch? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl.

SZW lijst per 3 januari 2022 van kankerverwekkende stoffen en processen

3 januari 2022|HSE Solutions|

03-01-2022

Nieuwe SZW lijst van kankerverwekkende stoffen en processen

Elk jaar sterven er in Nederland zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Kanker is met 2.100 stergevallen per jaar de meest voorkomende beroepsziekte. De symptomen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen komen vaak pas jaren later tot uiting. Op dit moment is 80% van de slachtoffers gepensioneerd. De overheid controleert streng op met name het gebruik van CMR stoffen.

Wat zijn CMR stoffen en hoe kan ik ze herkennen?

7 december 2021|HSE Solutions|

06-05-2022

Wat zijn CRM stoffen en hoe kan ik ze herkennen?

In Nederland sterven er elk jaar zo’n 3.000 mensen aan een kanker welke zij hebben opgelopen op het werk. In bijna gevallen is blootstelling aan CMR stoffen de oorzaak. Een aandoening door blootstelling is niet direct meetbaar en komt vaak pas vele jaren tot uiting. Daarom vraagt werken met deze stoffen om extra aandacht van het bedrijf. Naast kanker kan blootstelling

Wat zijn allergenen en hoe herken ik ze?

10 augustus 2021|HSE Solutions|

06-05-2022

Wat zijn allergenen en hoe herken ik ze?

In een groot aantal branches maakt men gebruik van allergenen. Ook thuis komen we regelmatig in contact met ze. In welke producten je ze tegen kan komen? Denk aan diverse soorten (haar)verf, lijmen en cosmetica. Omdat we ze zo vaak tegenkomen is het dan ook goed om te weten dat ze negatieve effecten kunnen hebben op onze huid en luchtwegen. Bekende chronische effecten

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld

Onze diensten

Itis

Contact

Zwolseweg 23
2994 LB Barendrecht

Algemeen: +31 88 80 40 000
Servicedesk: +31 88 80 40 020

Algemeen: info@itis.nl
Servicedesk: servicedesk@itis.nl

Door |2022-06-14T12:23:26+00:0020 april 2021|HSE Solutions|0 Reacties
Terug naar boven