Health, Safety & Environment

Potentiele ZZS lijst per 4 oktober 2023 beschikbaar!

Naast de lijst van zeer zorgwekkende stoffen is er ook een potentiële lijst van zeer zorgwekkende stoffen (PZZS). Dit zijn stoffen welke mogelijk voldoen aan de ZZS criteria, maar zijn nog niet als ZZS geïdentificeerd. De reden daarvan kan zijn dat bepaalde gegevens van de stof of het mengsel nog ontbreken, of omdat de evaluatie van beschikbare gegevens nog moet plaatsvinden. In dit artikel lees je meer over het beleid van PZZS in Nederland.

Beleid potentiele ZZS in Nederland

De Nederlandse Arbeidsinspectie kan het bedrijf welke een potentiële ZZS uitstoot vragen om extra onderzoek te doen bij het aanvragen van een vergunning. Zo kunnen bedrijven en vergunningverleners de emissie van PZZS uit voorzorg beperken. In tegenstelling tot de inventarisatie van zeer zorgwekkende stoffen is het niet verplicht om ook de PZZS lijst bij te houden. Maar mijn advies om dat wel te doen, want een PZZS kan altijd verplaatsen naar de ZZS lijst. En de inventarisatie van de zeer zorgwekkende stoffen op orde hebben is sinds 5 januari 2021 wettelijk verplicht. Ten opzichte van de vorige versie zijn er in de maand oktober in totaal 34 nieuwe stoffen toegevoegd aan de Potentiële ZZS lijst.

PZZS lijst van het RIVM

Om te bepalen of stoffen en mengsels een PZZS-classificatie hebben heeft het RIVM ook een lijst met potentieel zeer zorgwekkende stoffen gepubliceerd. Ook deze lijst wordt minimaal twee keer per jaar voorzien van een update. Op de huidige PZZS lijst staan op dit moment 373 stoffen en stofgroepen vermeldt.

De PZZS lijst ontvangen in Excel? Of na het lezen van dit artikel vragen over potentieel zeer zorgwekkende stoffen op de werkplek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@itis.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld