netwerkverkeer

Netwerkverkeer, wat komt er binnen en wat gaat er uit?

Bijna elk bedrijf zorgt voor goede antivirus software op de werkplek. Op deze manier kan het netwerk beschermd worden tegen een cyberaanval van buitenaf. Maar hoe zit het eigenlijk met al het uitgaande netwerkverkeer? Op welke manier worden er bijvoorbeeld links gelegd vanuit het bedrijf met discutabele websites in het buitenland? En hoe breng je risico’s in kaart welke schade kunnen veroorzaken voor het bedrijf? Dat en meer lees je in dit artikel.

Denk verder!

Traditioneel maken we standaard gebruik van endpoint security, firewalls en loggen we in middels Multifactor Authentication (MFA). De oplossingen helpen zeker in de strijd tegen aanvallen van buitenaf, maar monitoren geen vreemde gedragingen op het netwerk, zowel intern als naar de buitenwereld toe.

Mogelijke risico’s uitgaand netwerkverkeer

Datastromen vanuit de organisatie gaan logischerwijs ook naar buiten toe en zijn net zo belangrijk als het om cybersecurity gaat. Hoe voorkom je immers dat bedrijfsinformatie zomaar het ‘wijde web’ op wordt gegooid, als een medewerker per ongeluk inlogt op een onbeveiligd netwerk? Hoe verzeker je je ervan dat er geen random VPN-tunnels worden opgezet vanaf een buitenlandse locatie? En hoe hou je zicht op vreemd verkeer binnen het bedrijfsnetwerk?

Controle is essentieel om datastromen beheersbaar te houden, dat geldt net zo goed voor uitgaande stromen als voor data die jouw netwerk van buitenaf binnenkomt.

Privacy wetgeving

Sinds 25 mei 2018 is in Europa dezelfde privacywetgeving (AVG en GDPR) van kracht. Bedrijven mogen niet zomaar persoonlijke gegevens van klanten, leveranciers en medewerkers verwerken. Wil je als bedrijf wel persoonlijke gegevens verwerken? Dan moet het bedrijf aantonen waarom. Door ook het uitgaande netwerkverkeer te monitoren is de kans op datalekken een stuk kleiner.

SAM maakt jouw omgeving nog veiliger

De afkorting SAM staat voor Scan, Analyse en Manage. Het is een state-of-the-art oplossing om ook het uitgaande netwerkverkeer te monitoren. Met deze oplossing kunnen wij voor al onze klanten het uitgaande netwerkverkeer monitoren op vreemde gedragingen. Hierbij kijken we niet alleen naar de inhoud, maar ook naar de metadata. Constateren wij kwaadaardig gedrag? Dan brengen wij onze klanten direct op de hoogte middels een gedetailleerd alarm.

Deze melding bevat informatie over de prioriteit, het apparaat en welke data verloren is gegaan of dreigt te gaan. Op deze manier kunnen onze klanten sneller en gerichter maatregelen treffen. Tevens kan men op deze manier een melding maken van verloren persoonsgegevens, om zo aan de privacywetgeving te voldoen.

Waarom kiezen voor SAM?

SAM is betaalbaar, eenvoudig te installeren en heeft geen impact op de capaciteit van jouw netwerk. Vanaf het moment van implementatie ben jij 24/7 in control en weet je precies wat er binnen je netwerkgrenzen gebeurt. Meer weten? Neem dan contact met ons op voor een adviesgesprek.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] vorm van Network Access Control (NAC) om de groei aan apparaten van thuiswerkers te controleren. In onze blog over netwerkverkeer hebben we SAM beschreven wat een oplossing is op het gebied van NAC. SAM is een oplossing voor […]

Reacties zijn gesloten.