Potentiële ZZS-lijst

Nieuwe potentiële ZZS-lijst per 20 april 2021

Het RIVM heeft op 20 april jl. de lijst met potentieel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) bijgewerkt en gepubliceerd. Wat er dan precies is gewijzigd? Sinds de vorige versie (oktober 2020) zijn er 26 nieuwe stoffen toegevoegd aan de lijst en 11 stoffen verwijderd. Stoffen zijn van de lijst verwijderd omdat ze als ZZS zijn aangemerkt, of omdat de zorg bij nader inzien niet kan worden onderbouwd. In totaal staan er nu 324 stoffen op de potentiële ZZS-lijst. Maar wat zijn potentiële ZZS eigenlijk? Dat en meer kunt u lezen in dit artikel op de website van ITIS.

Wat is de potentiële ZZS-lijst eigenlijk?

Naast de totale ZZS-lijst wordt er door het RIVM ook een potentiële ZZS-lijst bijgehouden. Van stoffen op deze lijst is nog niet zeker of deze ZZS zijn. Dit kan zijn omdat bepaalde gegevens op dit moment ontbreken. Of omdat de evaluatie van de beschikbare gegevens nog moet plaatsvinden. Na aanvullend onderzoek kan een stof worden verwijderd van de lijst of definitief op de totale ZZS-lijst gezet worden.

Criteria en doel van de potentiële ZZS-lijst

De ZZS criteria zijn gebaseerd op artikel 57 van de REACH Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemicaliën Verordening (EG Europese Gemeenschap) 1907/2006. Lees meer over de ZZS criteria. De lijst is een hulpmiddel voor bedrijven en vergunningsverleners. Het doel van de potentiële ZZS-lijst? De uitstoot van deze stoffen uit voorzorg beperken.

Toegevoegde stoffen

Bovenstaande stoffen zijn door het RIVM op 20 april 2021 toegevoegd aan de Potentiële ZZS-lijst

Overige lijsten

Maar welke lijsten moet ik dan nog meer allemaal bijhouden? Deze vraag krijgen onze accountmanagers regelmatig tijdens klantgesprekken. Andere bekende lijsten zijn de eerder genoemde totale ZZS-lijst en natuurlijk de SZW-lijst, opgesteld door de Inspectie SZW. Op de SZW-lijst staan stoffen met een CMR-classificatie. Maakt men binnen uw bedrijf gebruik van stoffen die voorkomen op de SZW-lijst? Dan geldt er een aanvullende registratie- en vervangingsplicht.

Controle eigen register

Is er sprake van een update op één van de hierboven genoemde lijsten? Dan is het verstandig om het eigen register te updaten. Maar hoe kunt u dat het snelste doen? Wanneer u gebruiker bent van bijvoorbeeld Chemwatch is dit binnen slechts enkele muisklikken uitgevoerd. Hulp nodig of de ZZS-lijsten ontvangen in Excel? Neem dan contact met ons op zodat wij u kunnen helpen.