Register gevaarlijke stoffen

Register gevaarlijke stoffen, Rome is ook niet in één dag gebouwd!

De overheid voert strenge controles uit om bedrijven veilig te laten werken met gevaarlijke stoffen. Jaarlijks sterven zo’n 3.000 mensen aan de gevolgen van stoffenblootstelling. Het is dus logisch dat de overheid steeds strenger gaat handhaven bij bedrijven die de registratie niet op orde hebben. In het Algemeen Dagblad stond vandaag een nieuwsbericht waaruit blijkt dat veel bedrijven het register gevaarlijke stoffen niet op orde hebben. Zoals eerder door ons geschreven in dit artikel is het geen onwil, maar is er domweg te weinig aandacht voor een goede registratie. Bent u benieuwd waar je aan moet denken bij een goede registratie van de gevaarlijke stoffen? Gebruik dan de komende 5 minuten om dit artikel door te lezen.

Een actueel register gevaarlijke stoffen is onmisbaar om veilig te kunnen werken.
Bent u op de hoogte van de gevaren en risico’s die een stof met zich mee kan brengen?

Onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden

Een goede registratie moet onderdeel zijn van de dagelijkse werkzaamheden, Rome is ook niet in 1 dag gebouwd! Een goede samenwerking tussen afdelingen is belangrijk. Een leverancier is verplicht bij elke stof een veiligheidsinformatieblad (VIB) aan te leveren in de taal van de lidstaat. In Nederland dus in het Nederlands. Hier gaat het vaak al mis, maar voldoet een leverancier wel aan haar verplichtingen? Dan is de kans groot dat het VIB de werkvloer niet eens bereikt. Het VIB word meegeleverd maar verdwijnt bij het inboeken van producten ergens in de organisatie. Met als gevolg dat medewerkers niet beschikken over actuele informatie en hierdoor geen zicht hebben op de mogelijke risico’s voor de gezondheid en het milieu.

Hier moet een register gevaarlijke stoffen aan voldoen


Benieuwd naar de wettelijke registratieverplichtingen? Bekijk dan de zelfinspectietool van Inspectie SZW. Heb je het register helemaal op orde? Dan begint het pas, het register gevaarlijke stoffen moet namelijk actueel gehouden worden. Wanneer je het register een tijdje verwaarloosd is het bijzonder lastig dit weer op orde te krijgen.

Alles draait om samenwerking

Het register gevaarlijke stoffen is niet alleen de taak van de Safety Manager, maar een taak voor de gehele organisatie. Wil je een nieuwe stof inkopen? Overleg dan bijvoorbeeld eerst met de Safety Manager of dit wel een goed idee is. Een CMR stof brengt namelijk extra registratieverplichtingen met zich mee. Bij het gebruik van CMR stoffen is een persoonsregistratie namelijk verplicht, wel handig als de Safety Manager hiervan op de hoogte is. Een ander voorbeeld is een goede samenwerking tussen de afdeling logistiek en de Safety Manager. Is er een nieuw VIB beschikbaar? Zet deze dan direct door naar de juiste persoon zodat de stof in het register geüpdate kan worden. Dit zijn een aantal voorbeelden waar het vaak misgaat in de communicatie. De wil is er zeker wel, maar wanneer de Safety Manager niet op de hoogte gehouden wordt is het onmogelijk het register bij te houden.

Register gevaarlijke stoffen draait om samenwerking
In hoeverre werken afdelingen binnen uw bedrijf samen om het register samen up-to-date te houden?

Oplossingen van ITIS

Op zoek naar handvatten om te beschikken om stoffeninformatie op de juiste manier te registreren? Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt u bewezen oplossingen om altijd te beschikken over een actueel register gevaarlijke stoffen. Net als Rome is de applicatie ook niet in één dag geïmplementeerd. Met meer dan 200 implementaties in de afgelopen 17 jaar binnen laboratoria, overheidsinstellingen en productiebedrijven hebben wij genoeg ervaring u op weg te helpen. Wanneer wij het niet weten beschikken wij met BIG en Chemwatch over een tweetal erkende partners om alsnog antwoord op uw vraag te geven.

Bent u benieuwd waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en ChemwatchLees het hier.

Dank voor het lezen!

Heeft u met veel plezier dit artikel gelezen? Dan zou ik u willen vragen deze te delen met anderen, een veilige werkplek creëer je samen! Bedankt voor het lezen en wie weet tot snel! Bij vragen kunt u contact opnemen met Wesley Jacobs of Geoffrey de Vlaam.

Deel dit bericht op Social Media:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *