SZW-lijst juli 2019

SZW-lijst juli 2019: Beroepsziekten vieren geen vakantie!

Het gebruik van CMR stoffen kan op de lange termijn leiden tot kanker, beschadiging van het erfelijk materiaal of longziekten. Jaarlijks overlijden er in Nederland zo’n 2.100 mensen aan een kanker die zij hebben opgelopen op de werkvloer. De symptomen na de stoffenblootstelling komen vaak pas vele jaren later tot uiting. Dit blijkt ook uit onderzoek, ruim 80% van de slachtoffers bestaat uit gepensioneerden. Maakt uw bedrijf gebruik van CMR stoffen? Vergeet dan niet de nieuwe SZW-lijst te checken voordat u op vakantie gaat!

Controleer het eigen register gevaarlijke stoffen

Ieder bedrijf is wettelijk verplicht te beschikken over een actueel register van de gevaarlijke stoffen die aanwezig (kunnen) zijn. In het register worden alle eigenschappen/kenmerken van de stoffen vastgelegd waaraan medewerkers blootgesteld (kunnen) worden. Maakt uw organisatie gebruik van CMR stoffen? Dan bent u verplicht regelmatig actief op zoek te gaan naar alternatieven. Is een alternatief niet mogelijk? Dan bent u verplicht maatregelen te nemen om de blootstelling te berpeken tot het minimum. Voldoet uw register aan alle wettelijke eisen? Ga dan naar de Zelfinspectie tool gevaarlijke stoffen, opgesteld vanuit Inspectie SZW-lijst

SZW-lijst Laboratorium
Zijn er binnen uw bedrijf CMR stoffen aanwezig? Vergeet dan niet een registratie op persoonsniveau bij te houden.

Verplichte CMR registratie op persoonsniveau

Twee keer per jaar publiceert de Staatscourant de SZW-lijst: kankerverwekkende stoffen en processen. Controleer deze lijst twee keer paar om te achterhalen welke CMR stoffen er binnen uw bedrijf worden gebruikt. Zijn er stoffen binnen uw bedrijf stoffen met een CMR classificatie aanwezig? Dan bent u verplicht om voor deze stoffen een registratie op persoonsniveau bij te houden. Meer weten over de CMR registratieverplichtingen? Lees dan eens het artikel: De verplichte CMR persoonsregistratie gevaarlijke stoffen.

Nieuwe SZW-lijst: kankerverwekkende stoffen en processen

Een update van de SZW-lijst wordt naar verwachting begin juli gepubliceerd. Een vervelend moment, omdat veel verantwoordelijke medewerkers dan vakantie vieren. Geen zin om tijdens uw vakantie te zoeken naar de nieuwe SZW-lijst om deze vervolgens door te zetten naar uw collega die de taken overneemt? Wij brengen u graag direct op de hoogte wanneer de nieuwe SZW-lijst is gepubliceerd.

Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws

U kunt zich op deze pagina (onderaan) inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief van ITIS. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws over de registratie gevaarlijke stoffen. Naast onze nieuwsupdates sturen wij u relevante content om de veiligheidscultuur op de werkvloer te verbeteren.

De oplossingen van ITIS

Heeft u dagelijks te maken met stoffenblootstelling op het werk? Dan is de kans groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Nieuwe wetgevingen volgen elkaar razendsnel op en daarom is het lastig om van alles op de hoogte te zijn, en te blijven! Waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en Chemwatch? Lees het hier.

Dank voor het lezen!

Heeft u met veel plezier het artikel over stoffenblootstelling gelezen? Dan zou ik u willen vragen deze te delen met anderen, een veilige werkplek creëer je samen! Bedankt voor het lezen en tot snel!

Deel dit bericht op Social Media:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *