SZW-lijst kankerverwekkende stoffen en processen - Juli 2019

SZW-lijst kankerverwekkende stoffen en processen – d.d. 5 juli 2019

In Nederland hebben ruim 1 miljoen Nederlanders dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Een kankerverwekkende stof kan op de lange termijn leiden tot kanker. Mutagene stoffen kunnen het DNA ernstig beschadigen en in combinatie met andere stoffen leiden tot kanker. Controleer hier direct de SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen – d.d. 5 juli 2019.

Jaarlijks sterven zo’n 3.000 mensen aan een kanker die zij hebben opgelopen op het werk. Hiervan bestaat 80% uit gepensioneerden en 20% uit werkenden. Omdat deze aandoeningen niet direct meetbaar zijn en pas vele jaren later tot uiting komen is het wettelijk verplicht hiervan een registratie op persoonsniveau bij te houden.

Publicatie SZW-lijst per juli 2019

Op 5 juli 2019 is de nieuwe SZW-lijst met kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd (Staatcourant 2019, nr. 37266). Iets gewijzigd in uw eigen register gevaarlijke stoffen/chemische producten? Vergeet dan niet uw leveranciers te vragen om een nieuw veiligheidsinformatieblad van de gewijzigde stof(fen)!

De SZW-lijst bestaat uit stoffen en processen die:

  • door de EU ingedeeld zijn als zodanig en opgenomen in bijlage VI van Verordening (EG) nr. 1272/2008 en bijlage 1 bij Richtlijn 2004/37/EG,en/of
  • door de Gezondheidsraad zijn ingedeeld als kankerverwekkend.

Een goed begin is het halve werk!

Het gebruik van kankerverwekkende stoffen is alleen toegestaan wanneer er echt geen alternatief voor handen is. De reden om een kankerverwekkende stof te gebruiken omdat een alternatief duurder is wordt niet geaccepteerd. Wanneer er geen alternatief voor handen is, bent u verplicht om te zorgen voor optimale bescherming. Daarnaast dient de blootstelling tot het minimum te worden beperkt. Daarnaast bent u verplicht om te blijven zoeken naar betere beschermingsmaatregelen en alternatieven.

De SZW-lijst is leidend in Nederland. Hierdoor is het aan te raden direct uw register gevaarlijke stoffen te voorzien van een update. Vergeet bijvoorbeeld de stof ethanol niet!

Waar kan ik de nieuwe SZW-lijst vinden?

Klik hier voor de SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Tip: begin januari 2020 volgt een nieuwe update van de SZW-lijst, zet deze direct in uw agenda! De nieuwsupdate als eerste ontvangen in uw postvak? Dan kunt u zich via onderstaand formulier aanmelden voor de nieuwsbrief van ITIS!

Oplossingen van ITIS

Op zoek naar handvatten om te beschikken om stoffeninformatie op de juiste manier te registreren? Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt u bewezen oplossingen om altijd te beschikken over een actueel register gevaarlijke stoffen. Is er een nieuwe update van de SZW-lijst? Dan kunt u met de oplossingen van ITIS direct het eigen register van de gevaarlijke stoffen controleren.

Met meer dan 200 implementaties in de afgelopen 17 jaar binnen laboratoria, overheidsinstellingen en productiebedrijven hebben wij genoeg ervaring u op weg te helpen. Wanneer wij het niet weten beschikken wij met BIG en Chemwatch over een tweetal erkende partners om alsnog antwoord op uw vraag te geven.

Bent u benieuwd waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en ChemwatchLees het hier.

Deel dit bericht op Social Media:
4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Controleer tweemaal per jaar het register op aanwezige stoffen met een CMR classificatie. raadpleeg hiervoor de SZW-lijst; […]

  2. […] Elk jaar sterven zo’n 3000 mensen aan een kanker die zij hebben opgelopen door stoffenblootstelling. Deze aandoeningen zijn niet direct meetbaar. Maar komen vaak pas vele jaren later tot uiting. Om deze reden is het wettelijk verplicht om bij het gebruik van CM(R) stoffen een registratie bij te houden. Daarom publiceert de overheid tweemaal per jaar een nieuwe SZW lijst. Controleer hieronder direct de nieuwe SZW lijst kankerverwekkende stoffen en processen – d.d. 31 december 2019. Het ’•’ teken geeft aan of dat de stof is toegevoegd of is gewijzigd sinds de publicatie van de SZW lijst van juli 2019. […]

  3. […] Elk jaar sterven zo’n 3000 mensen aan een kanker die zij hebben opgelopen door stoffenblootstelling. Deze aandoeningen zijn niet direct meetbaar. Maar komen vaak pas vele jaren later tot uiting. Om deze reden is het wettelijk verplicht om bij het gebruik van CM(R) stoffen een registratie bij te houden. Daarom publiceert de overheid tweemaal per jaar een nieuwe SZW lijst. Controleer hieronder direct de nieuwe SZW lijst kankerverwekkende stoffen en processen – d.d. 31 december 2019. Het ’•’ geeft aan of dat de stof is toegevoegd of is gewijzigd sinds de publicatie van de SZW lijst van juli 2019. […]

  4. […] 5 juli jl. is de nieuwe SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen gepubliceerd. Deze lijst kunt u gebruiken om te controleren welke stoffen binnen uw bedrijf […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *