Afbeelding blog thuiswerken

Thuiswerken, wat hebben we geleerd in de afgelopen periode?

De tijd gaat snel, inmiddels werken we veel thuis en is on-line of telefonisch overleggen al steeds meer een gewoonte geworden. Wat hebben we geleerd in die korte periode over thuiswerken? Dat en meer delen we graag met u in deze blog.

Werkplek

Richt een comfortabele werkplek in waar je prettig zit. Voldoende frisse lucht en goede verlichting. Let ook voor je webcam op dat er geen tegenlicht is, anders ziet degene met wie je belt alleen een silhouet. Zorg ook dat er een redelijk beeldvulling is en een rustige achtergrond. Inmiddels lukt dat vrij goed, maar er zijn nog steeds kleine “koppen” voor een raam met tegenlicht.

Niet uitstellen

Het is verleidelijk om dat ene overleg uit te stellen of zelfs af te gelasten. Als je wat hebt gepland, een één op één gesprek of en meeting met meerdere mensen op verschillende locaties, niet uitstellen! Gewoon door laten gaan! Er zijn immers voldoende middelen om het ingeplande overleg online te doen.

Blijf fit bij thuiswerken

Belangrijk is om minimaal fysiek contact te hebben, in ieder geval afstand houden. Alleen werken kan echter wel stress veroorzaken doordat het ritme anders is en je geneigd bent om maar door te gaan. Neem pauzes, beweeg en eet op regelmatige tijden (niet achter het scherm van de laptop dus). Even los komen kom je werk bij thuiswerken is heel erg belangrijk.

Socializing

Toon ook online je waardering voor collega’s en klanten. Deel leuke ervaringen en betrek eventueel je achterban erbij. Uiteindelijk vorm je samen met je collega’s een team, gedraag je ook als zodanig. Maak plezier tijdens thuiswerken! Wegens tijdgebrek in de afgelopen periode weinig contact gehad met klanten? Maak dan van deze periode gebruik om even bij te praten op een laagdrempelige manier!

Contact

Blijf communiceren met klanten en medewerkers en zorg dat iedereen up to date is. Afhankelijk van de branche zal er meer gebeld worden, ontstaan er whatsapp groepen wordt er gebruik gemaakt van Microsoft Teams en andere video conferencing tools.

Zoek ook je directe collega’s regelmatig virtueel op. Wanneer je iemand bij thuiswerken niet regelmatig spreekt kan dat van negatieve invloed zijn op de samenwerking. Zet in je agenda de activiteiten waar je mee bezig bent. Dan kunnen anderen zien waar je mee bezig bent en wanneer je tijd hebt om bij te praten.

Doorgaan

Wees creatief in het gebruiken van mogelijkheden en ga vooral door met je business. Lessen van scholen vinden on-line plaats, maak gebruik van blogs / filmpjes om je klanten en prospects te informeren en plaats deze op je website, Linkedin en Facebook. Niets doen is ook nu een slecht idee. De online werkzaamheden van vandaag is jouw online zichtbaarheid in de toekomst.

Etiquette bij thuiswerken

Gedraag je (net als bij fysiek contact) netjes en laat anderen uitspreken. Zeker bij video conferencing met meer mensen is rust in de communicatie belangrijk. Benieuwd naar de telefonieoplossing van ITIS? Verlaag je kosten, verhoog je winst met VoIP van ITIS.

Bij ITIS hebben we inmiddels vele relaties geholpen met de technische invulling van de thuiswerkplek en de beveiliging daarvan. Zorg dat ook zaken als backup en antivirus geregeld zijn. Natuurlijk helpen we u ook graag, bel met uw accountmanager, naar kantoor op 088 8040000 of mail naar servicedesk@itis.nl.