SZW-lijst Laboratorium

Toename ziekteverzuim op het lab door de verhoogde pensioenleeftijd? De kans is groot!

De mens leeft langer en blijft vaker langer gezond. Bij het bereiken van de pensioenleeftijd ontvangt iedereen AOW. Om ervoor te zorgen dat de AOW in de toekomst betaalbaar blijft, is langer doorwerken nodig! Voor 2023 is de pensioenleeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. De kans op toename ziekteverzuim op het lab is groot!

Omdat blootstelling aan gevaarlijke stoffen op lange termijn kan leiden tot kanker zijn bedrijven wettelijke verplicht een registratie bij te houden. Jaarlijks sterven naar schatting 3000 mensen aan kanker die zij hebben opgelopen op het werk. De symptomen zijn vaak niet direct meetbaar en kunnen pas jaren later tot uiting komen.

De CMR registratie

In februari 2018 kopte de NOS al dat 85% van de bedrijven de registratie blootstelling aan de gevaarlijke stoffen niet op orde heeft. Ondanks de wettelijke verplichting gebeurd dit nauwelijks!

Juist vanwege de verhoogde pensioenleeftijd is dit ontzettend belangrijk om een stijging van het ziekteverzuim in de toekomst te voorkomen. Nu bestaat het aantal slachtoffers voor 80% uit gepensioneerden, maar bij langer doorwerken kan dit in de toekomst anders worden.  Zorg ervoor dat de CMR registratie op orde is om te achterhalen aan welke stoffen/processen een medewerker jaarlijks wordt blootgesteld.

Meer weten over de wettelijke registratieverplichtingen? Klik hier.

Preventie

Wanneer het economisch goed gaat heeft een bedrijf vaak prioriteit aan andere zaken. Gaat economisch minder? Dan investeren bedrijven vaak minder in het verbeteren van de veiligheidscultuur. We moeten steeds langer doorwerken en hierdoor wordt de kans op lichamelijke klachten- en verzuim groter. Het preventief voorkomen van klachten levert voor bedrijven dus steeds meer winst op in de toekomst, een zieke medewerkers kost gemiddeld 230 euro per dag (Bron: TNO).

Investeer in een veilig werkplek

Om ervoor te zorgen dat medewerkers langer gezond blijven is het van groot belang om te investeren in een veilige werkplek.  Het verbeteren van de veiligheidscultuur begint met het begeleiden van medewerkers op de werkvloer. Zorg ervoor dat alle gezondheidsrisico’s en gevaren bekend zijn voordat een medewerker met de stof aan de slag gaat. Je kunt een beroepsziekte beter voorkomen dan achteraf “genezen”. Een goede registratie van de gevaarlijke stoffen is de basis om een stijging van het ziekteverzuim in de toekomst te voorkomen. Het is niet allen bijzonder vervelend voor de werknemer maar leidt ook tot hogere kosten voor het bedrijf.

Voorkom dat je alleen maar bezig bent met het verrichten van administratie verplichtingen! Zorg ervoor dat je actief aanwezig bent op de werkvloer om medewerkers te informeren. Beschikt uw bedrijf over meer dan 100 gevaarlijke stoffen? Dan is het wellicht tijd om te kijken naar een externe oplossing.

Waarom? Lees het hier!

De oplossingen van ITIS

Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt uw bedrijf over alle handvatten om op een gestructureerde wijze invulling te geven aan het 4-stappenplan, welke is opgesteld vanuit de Inspectie SZW. Door gebruik te maken van onze applicaties bespaart u tijd om te voldoen aan alle administratieve verplichtingen, hierdoor kan de verantwoordelijke zich richten op het verbeteren van de veiligheidscultuur op de werkvloer! Beide applicaties bieden uitgebreide CMR registratie mogelijkheden.

Voor meer informatie of een gratis demonstratie kunt u contact met ons opnemen via info@itis.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *