Vergoeding van 7.000 euro netto voor slachtoffers chroom-6-drama

Slachtoffers chroom-6-drama krijgen een vergoeding van 7.000 euro netto. De regeling gaat in totaal 10 miljoen euro kosten, waarvan de helft wordt betaald door de gemeente en de andere helft door de NS. De regeling geldt voor mensen die nu ziek zijn en voor degene die in de toekomst ziek worden. Daarnaast krijgen slachtoffers die ziek zijn geworden een uitkering variërend van 5.000 euro tot 40.000 euro, afhankelijk van het ziektebeeld. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding kijkt men naar de bedragen die Defensie uitkeert aan slachtoffers van chroom-6. De gemeente Tilburg en de NS hanteren daarom dezelfde lijst bij het bepalen van de hoogte van de tegemoetkoming.

Zowel de gemeente als de NS gingen tijdens de persconferentie diep door het stof. Roger van Boxtel, president-directeur van de NS, sprak van een ‘groot gevoel van schaamte’. ,,We hebben allemaal steken laten vallen. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het gebrek aan informatie. Dit hoort niet thuis in een goed functionerende samenleving.

De slachtoffers zijn niet tevreden over de schadevergoeding van 7.000 euro. Zij rekenen op een bedrag van 10.000 euro of meer! Omdat geld het leed nooit ongedaan kan maken is de vraag welke vergoeding wel passend is.

Advocaat Rob Bedaux zegt namens een deel van de slachtoffers dat zij 7.000 euro inclusief rente zouden moeten krijgen. Hij vindt het voor Nederlandse begrippen uniek dat mensen een schadevergoeding krijgen zonder dat ze hoeven aan te tonen dat ze schade hebben opgelopen. ,,Maar ik vind dat gemeente en NS ook rente vanaf 2002 bovenop de 7.000 euro moeten betalen. Dan ligt het bedrag nog aanzienlijk hoger.”

Bron: AD

Deel dit bericht op Social Media:
error
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *