register chemische producten

Waarom organisaties kiezen voor SOFOS 360 of Chemwatch

Sinds 1992 zijn wij gespecialiseerd (en marktleider) in het leveren chemicaliënbeheeroplossingen. Naast onze eigen oplossingen GROS en SOFOS 360 zijn wij ook agent van het internationale Chemwatch. Inmiddels worden deze oplossingen in Nederland gebruikt door bijna alle ziekenhuizen, diverse onderzoekslaboratoria en andere bedrijven. Voorbeelden van klanten zijn het Erasmus MC, TNO, RIVM, FrieslandCampina, Eneco en Coca-Cola. Maar waarom kiezen zij voor SOFOS 360 en Chemwatch? En welk probleem lossen wij eigenlijk voor hen op? Dat en meer leest u in dit artikel.

Beleid gevaarlijke stoffen

In Nederland werken ruim 1 miljoen mensen met gevaarlijke stoffen op het werk. Dat brengt niet alleen risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Maar ook risico’s voor het milieu. Het is daarom wettelijk verplicht om het stoffenbeleid op orde te hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel organisaties het beleid gevaarlijke stoffen niet op orde hebben. Het register van de gevaarlijke stoffen is niet up-to-date en de aanwezige Safety Data Sheets zijn sterk verouderd, onvolledig of niet beschikbaar in de Nederlandse taal. Maakt men binnen uw organisatie gebruik van gevaarlijke stoffen? Dan is ons advies om het 4-stappenmodel van de Inspectie SZW te raadplegen. Kijk naar uw organisatie zoals een inspecteur dat doet. Zie direct welke zaken op orde zijn en welke zaken u nog dient te verbeteren.

Voldoen aan wetgeving

Om te kunnen voldoen aan de wetgeving is het van groot belang de registratie van gevaarlijke stoffen op orde te hebben. Geen idee welke stoffen er binnen de organisatie worden gebruikt? Dan is ook niet duidelijk in hoeverre de door u gebruikte stoffen voorkomen op de SZW-lijst en de ZZS-lijst. Maakt men binnen uw organisatie gebruikt van stoffen die voorkomen op één van deze genoemde lijsten? Dan geldt er voor uw organisatie een aanvullende (CMR) registratie- en vervangingsplicht.

Waarom organisaties kiezen voor SOFOS 360 of Chemwatch

Onze klanten maken gebruik van SOFOS 360 of Chemwatch om invulling te geven aan het eerder genoemde 4-stappenmodel. Altijd toegang tot een actueel register gevaarlijke stoffen. Publiceert de overheid een nieuwe SZW lijst of ZZS lijst? Dan maken wij deze voor onze klanten beschikbaar in de applicatie. Met één druk op de knop kan het register worden bijgewerkt. Ook is direct duidelijk waar (CMR) stoffen liggen opgeslagen, bij welke processen deze worden gebruikt en welke medewerkers mogelijk blootgesteld kunnen worden aan een stof. Een mengselberekening maken conform CLP? Het is mogelijk in beide applicaties. Zij kunnen voldoen aan de wettelijke registratieplicht en op die manier de medewerkers veiliger laten werken met gevaarlijke stoffen op de werkvloer.

Samenwerkingen

Om onze klanten te voorzien van actuele (gevalideerde) stofinformatie werken wij samen met onze partner BIG vzw. De stofinformatie is bijvoorbeeld nodig om een kwantatieve blootstellingsbeoordeling uit te voeren. In samenwerking met Stoffenmanager hebben wij hiervoor een koppeling gerealiseerd in SOFOS 360. Een dergelijke beoordeling uitvoeren met actuele gegevens zorgt voor een hogere betrouwbaarheid van de uitkomst.

Ik wil graag meer informatie!

Heeft u na het lezen van dit artikel behoefte aan meer informatie? Waarom bijvoorbeeld kiezen voor SOFOS 360 of Chemwatch? Welke applicatie past het beste bij mijn bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@itis.nl of bel ons op telefoonnummer 088- 80 40 000. Samen kijken we met behulp van het 4-stappenmodel naar de huidige stand van zaken. Vervolgens kijken we samen wat nodig is om bepaalde zaken te verbeteren en hoe onze applicaties u kunnen helpen om het stoffenbeleid op orde te krijgen en te houden.

HSE nieuwsbrief

Wilt u in de toekomst op de hoogte blijven van updates? Bijvoorbeeld op de hoogte gebracht worden als er een nieuwe SZW-lijst wordt gepubliceerd? Dan kunt u zich onderaan deze pagina inschrijven voor de HSE nieuwsbrief van ITIS.