Wat zijn gevaarlijke stoffen

Wat zijn gevaarlijke stoffen eigenlijk?

U heeft onlangs een brief ontvangen vanuit de Inspectie SZW. In deze brief vragen zij om een overzicht aan te leveren van de gevaarlijke stoffen waarmee uw bedrijf werkt. Het hebben van een actueel register van de gevaarlijke stoffen is wettelijk verplicht. Het is dan ook een verplicht onderdeel van de Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E). Maar wat zijn gevaarlijke stoffen eigenlijk? En op welke manier dient u het gevraagde overzicht aan te leveren aan de Inspectie SZW? Dat en meer leest u in dit artikel.

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Voordat u een overzicht gaat samenstellen wilt u natuurlijk eerst weten wat gevaarlijke stoffen zijn. Het zijn stoffen die mogelijk gevaar opleveren voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerkers. Dit kunnen verpakte producten als lijmen, kitten, verven, smeermiddelen en producten om schoon te maken. Maar het kunnen ook stoffen zijn welke ontstaan tijdens het werkproces. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lasrook, hout- en kwartstof en dieselrook.

Aanleveren overzicht gevaarlijke stoffen Inspectie SZW

Nadat u de brief heeft ontvangen wilt u natuurlijk weten wat er precies vanuit het bedrijf wordt verwacht. Per stof dient u het volgende aan te leveren; stofnaam, CAS nummer en de hoeveelheid die aanwezig is. Heeft u deze informatie allemaal bij de hand? Dan kunt u via dit artikel op de website van de Inspectie SZW het overzicht aanleveren. Vergeet daarbij niet om de inlogcode bij de hand te houden. Bij het gebruik van zuivere stoffen is het vaak eenvoudig om een dergelijk overzicht te maken in bijvoorbeeld Excel. Dat is anders wanneer u gebruik maakt van producten met daarin meerdere componenten. Volgens diverse sectoren is dit een te grote administratieve belasting. De Inspectie SZW heeft hiervoor VNO-NCW/MKB-Nederland ingeschakeld om in overleg te gaan.

Help mij om een overzicht te maken

Maakt u op dit moment gebruik van de applicatie SOFOS 360 van ITIS? Of maakt uw bedrijf gebruik van het Internationale Chemwatch? Neem dan contact met ons op zodat onze accountmanagers u kunnen helpen bij het maken van het gevraagde overzicht. Heeft u de registratie van de gevaarlijke stoffen op dit moment niet op orde? Neem ook dan contact met ons op via info@itis.nl of bel ons op 088 – 80 40 000. U kunt dan vragen naar onze collega’s Wesley Jacobs of Geoffrey de Vlaam.