Werkplekinstructiekaart

Welke gegevens zet ik op een werkplekinstructiekaart?

Elk bedrijf is verplicht om de medewerkers te informeren over de gevaren die een chemisch product met zich mee kan brengen. Het veiligheidsinformatieblad (VIB) is vaak erg uitgebreid en daarom soms moeilijk leesbaar. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor om de informatie van het VIB te vertalen naar een werkplekinstructiekaart (WIK). Veel van onze klanten vragen weleens; Welke gegevens zet ik op een werkplekinstructiekaart? Stelt u zichzelf deze vraag ook regelmatig? Lees dan snel verder!

Stoffenblootstelling
In hoeverre is uw register gevaarlijke stoffen compleet?

Verplichting vanuit de leverancier

Een leverancier of importeur is wettelijk verplicht een VIB te leveren, het leveren van een WIK is niet verplicht. Daarom zal een medewerker van het bedrijven de WIK in de meeste gevallen zelf moeten maken. Een bedrijf is niet verplicht te beschikken over een WIK, maar deze kan wel bijdragen aan veiligheid op de werkplek.

Belangrijke gegevens op een WIK

Een WIK bevat de belangrijkste pictogrammen en gevaren van een stof. Daarnaast is het aan te raden om in het kort aan te geven hoe een werknemer moet handelen in geval van nood. Denk hierbij aan een EHBO advies bij inslikken, oogcontact, contact met de huid en wat te doen bij inademen van een stof. Om de blootstelling aan chemische producten tot het minimale te beperken is het ook handig om te weten welke beschermingsmaatregelen- en middelen getroffen moeten worden.

Hieronder de gegevens die u kunt vermelden op een WIK

 • CAS nummer + productnaam;
 • Ingrediënten van het chemische product;
 • GHS pictogrammen;
 • Kenmerken van het chemische product;
 • EHBO advies;
 • Handeling(en) in geval van nood;
 • Pictogrammen voorzorgsmaatregelen;
 • Informatie over opslag en transport;
 • Brandbestrijding;
Veilig werken met gevaarlijke stoffen
Veilig werken met gevaarlijke stoffen, een WIK wordt vaak gebruikt

Hoevaak moet ik een WIK updaten?

De WIK is een vertaling van het VIB, en daarom is het verstand om ook de WIK regelmatig te updaten. Het moment waarop de overheid de SZW-lijst publiceert (januari en juli) wordt vaak gebruikt om het register te controleren op wijzigingen. Dit kost veel tijd, vraagt kennis van de werknemer en daarom kiezen bedrijven steeds vaker voor een externe oplossing. Automatisch beschikken over een WIK van al uw VIB’s? Maak dan kennis met Chemwatch of SOFOS 360 van ITIS.

De oplossingen van ITIS

Heeft u dagelijks te maken met stoffenblootstelling op het werk? Dan is de kans groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Nieuwe wetgevingen volgen elkaar razendsnel op en daarom is het lastig om van alles op de hoogte te zijn, en te blijven! Waarom onze klanten kiezen voor SOFOS 360 en ChemwatchLees het hier.

Wilt u een voorbeeld ontvangen van een volledige werkplekinstructiekaart? Stuur dan een berichtje naar wesley.jacobs@itis.nl.

Deel dit bericht op Social Media:
2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Meer weten over de gegevens die het vaakst voorkomen op een WIK? Lees dan eerder door ons gepubliceerde artikel; Welke gegevens zet ik op een werkplekinstructiekaart. […]

 2. […] Meer weten over welke gegevens u op de WIK plaatst? Hierover hebben wij eerder verteld in het artikel: Welke gegevens zet ik op een WIK. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *