Een detailscherm is een weergave waarbij u alle gegevens van het kunt invoeren, raadplegen of wijzigen. Net als bij een staat boven het detailscherm een menubalk met keuzes tot uw beschikking. U vindt echter geen keuzes onder het scherm. Het wel of niet aanwezig zijn van deze keuzes wordt bepaald door een aantal factoren: het type gegeven dat in het grid wordt weergegeven, de rechten die u heeft gekregen van de applicatiebeheerder en de status van deze gegevens.
- Nieuw
Met behulp hiervan kunt u een nieuw record aanmaken. Normaliter verschijnt er een detail scherm waar u alle relevante gegevens in kunt vullen. In een enkel geval, zoals bij stoffen, verschijnt hier eerst de keuze van de taalkeuze en de naam.
- Verwijderen
Als u hier voor kiest wordt u eerst nog gevraagd of u er zeker van bent dat u dit record wilt verwijderen
- Wijzigen
Dit spreekt voor zich: met deze keuze bent u in staat het record aan te passen.
- Verversen
Soms kan het voorkomen dat u de gegevens op het scherm wilt verversen. Bijvoorbeeld omdat uw collega net iets heeft aangepast terwijl u dit nog niet ziet.
- Scherm herstellen
Omdat u zelf kolommen toe kunt voegen aan grids op het detailscherm, filters aan kunt brengen, en dergelijke, kan het zijn dat het scherm helemaal naar uw persoonlijke voorkeur is aangepast. Met behulp van deze knop kunt u het scherm herstellen naar hoe het oorspronkelijk is uitgeleverd.
- Help
Hiermee springt u naar het helpscherm
- Rapport
Als er een rapport is voor het type gegeven dat op het scherm staat, én dit rapport is gemarkeerd als contextueel, dan kunt u hier direct het genoemde rapport uitdraaien.
- Vorig record
Brengt u naar het volgende record. Hierbij worden de records aangehouden, en de volgorde daarvan, die in het grid stonden alwaar u het huidige type gegeven hebt gekozen. Had u de volgorde dus ingesteld op alfabetische volgorde op het -nummer, dan volgt deze knop die volgorde.
Als u aan het einde van de lijst bent, dan is deze knop lichtgrijs ten teken dat u niet verder vooruit kunt bladeren.
- Volgend record
Brengt u naar het vorige record. Hierbij worden de records aangehouden, en de volgorde daarvan, die in het grid stonden alwaar u het huidige type gegeven hebt gekozen. Had u de volgorde dus ingesteld op alfabetische volgorde op het CAS nummer, dan volgt deze knop die volgorde.
Als u aan het begin van de lijst bent, zoals in bovenstaande weergegeven, dan is deze knop lichtgrijs ten teken dat u niet verder terug kunt bladeren.
Grids in een detailscherm
In een detailscherm kunt u ook weer grids tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de H-zinnen van een stof, of documenten die aan de ruimte zijn gekoppeld. Deze grids kennen dezelfde werking als de grids die u via een menuoptie tegenkomt. Zie ook hier. U kunt deze naar eigen voorkeur aanpassen door kolommen toe te voegen of te verwijderen, te groeperen et cetera. Er zijn echter een aantal, subtiele, verschillen:
- Nieuw
Deze optie is alleen beschikbaar als het detailscherm ook gewijzigd wordt.
Het kan zijn dat er een neerwaarts pijltje staat naast het woord nieuw. In dat geval kunt u kiezen uit verschillende soorten die u toe wilt voegen. Bij stofnamen bijvoorbeeld kunt u kiezen uit onder andere Afvalnaam, Bedrijfsnaam, Roepnaam, Transportnaam enzovoorts.
- Verwijderen
Deze optie is alleen beschikbaar als het detailscherm ook gewijzigd wordt.
Om een record te verwijderen, zoals een naam van een stof, dient u ook het kruisje in het grid te gebruiken. Als u het kruisje in de menubalk bovenaan het scherm gebruikt, kiest u ervoor om het geselecteerde gegeven in zijn geheel te verwijderen. Dus dan verwijdert u bijvoorbeeld de stof, en niet de stofnaam die u geselecteerd had.
- Wijzigen
Deze optie is alleen beschikbaar als het detailscherm ook gewijzigd wordt.
- Reset weergave
Net als in een overzichtsscherm, kunt u in grids op detailschermen aanpassingen maken. U kunt kolommen toevoegen of verwijderen, de sortering aanpassen, filters opstellen et cetera. Met deze optie stelt u de weergave in op de indeling zoals deze door ITIS is uitgeleverd.
- Koppelen / Ontkoppelen
Deze optie is alleen beschikbaar als het detailscherm ook gewijzigd wordt.
Er is een structureel verschil tussen Koppelen en Nieuw, en tussen Ontkoppelen en Verwijderen.
Als u een record koppelt, bijvoorbeeld een standaard tekst aan een stof, dan kiest u uit reeds bestaande teksten en legt u de relatie tussen de gekozen stof en de gekozen standaard tekst. Alle gegevens die al bij die standaard tekst waren ingevuld, zijn direct beschikbaar. Als u deze tekst aanpast, dan is dat zichtbaar voor alle stoffen waaraan deze tekst is gekoppeld. Met ontkoppelen vertelt u aan SOFOS 360® dat de relatie tussen de stof en de standaard tekst niet langer moet bestaan.
Bij Nieuw maakt u een nieuwe (in dit voorbeeld) tekst aan die uitsluitend door deze stof wordt gebruikt. Alle gegevens voor die tekst moeten nog worden ingevuld.
Een voorbeeld van een typisch gebruik van koppelen is de relatie tussen een stof en de medewerker die deze stof gebruikt. Als een medewerker niet langer gebruik maakt van de stof, dan gooit u de stof of de medewerker niet weg. In plaats daarvan koppelt u de medewerker los van de stof. U wilt immers de historie van de medewerker bewaren, en datzelfde geldt voor de stof.
Zie Ook