Health, Safety & Environment

Gevaarlijke stoffen app Smarter Suite; chemische veiligheid in je broekzak!

In Nederland maken meer dan 100.000 bedrijven gebruik van gevaarlijke stoffen. En dat brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de medewerkers en het milieu. In ons land sterven er jaarlijks naar schatting 4.100 (ex-)werknemers aan een beroepsziekte. In een groot aantal gevallen is blootstelling aan gevaarlijke stoffen de oorzaak. Op dit moment is 80% van de slachtoffers gepensioneerd. Dat komt omdat de negatieve effecten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen vaak pas vele jaren later tot uiting komen. Om dat aantal slachtoffers terug te brengen controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie streng op het bedrijf ervan. Veilig werken met gevaarlijke stoffen is weten waar je mee werkt. Waar je ook bent ter wereld, Chemwatch is er om jou daarbij te helpen. Met de gevaarlijke stoffen app Smarter Suite heb je altijd een actueel veiligheidsinformatieblad en werkplekinstructiekaart (48 talen) in je broekzak!

Zorgplicht werkgever

Elke werkgever moet zorgen voor een goede bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemer. Dat is terug te vinden in Artikel 4.1b. van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Bij blootstelling van de medewerkers aan gevaarlijke stoffen op de werkplek dient de werkgever er dan ook voor te zorgen dat alle medewerkers beschikken over de juiste gegevens van gevaarlijke stoffen en mengsels. Hiervoor gebruiken werkgevers in bijna alle gevallen het veiligheidsinformatieblad (VIB/SDS) of een werkplekinstructiekaart. Het grote probleem daar is er nauwelijks proactief gevraagd wordt om nieuwe versies van het VIB bij de leveranciers. Ook is deze informatie vaak niet op een laagdrempelige manier beschikbaar voor de werknemers. En dat is waar Chemwatch te hulp kan schieten. Met de gevaarlijke stoffen app Smarter Suite heb je altijd een actueel veiligheidsinformatieblad en werkplekinstructiekaart bij de hand.

Integratie Single Sign On en IP login

Bij een incident op de werkplek telt natuurlijke elke minuut. Dan wil je niet bezig zijn met inloggen in de applicatie met een gebruikersnaam en wachtwoord. Daar heeft Chemwatch dan ook een tweetal oplossingen voor beschikbaar. Inloggen in de gevaarlijke stoffen app Smarter Suite kan door middel van Single Sign On (SSO) of inloggen door gebruik te maken van IP login. Bij dat laatste hoef je alleen verbonden op het ingestelde IP adres om in te loggen in de app. Handig voor wanneer je snel wilt weten hoe je wel en (vooral niet) moet handelen wanneer een medewerker een gevaarlijke stof over zich geen gekregen heeft.

Gevaarlijke stoffen app Smarter Suite kan meer!

Met Smarter Suite hebben alle gebruikers direct toegang tot alle actuele Safety Data Sheets (SDS) die gebruikt worden op de werkplek. Om het nog makkelijker te maken worden deze SDS-en automatisch omgezet naar een één pagina werkplekinstructiekaart in 48 talen. Maakt men nog geen gebruik van een chemisch product? Dan hebben alle gebruikers onbeperkt toegang tot de grootste SDS databank (70 miljoen) om in te schatten of men de nieuwe stof wel wil gaan gebruiken op de werkplek. Gaat men aan de slag met een chemisch product? Dan is het voor alle chemische producten mogelijk om binnen 30 seconden een risico-analyse uit te voeren, inclusief een taakgerelateerde werkplekinstructiekaart.

Meer weten?

Na het lezen van dit artikel vragen over de gevaarlijke stoffen app Smarter Suite of wil je een geheel vrijblijvende demonstratie aanvragen? Neem dan via info@itis.nl gerust contact met ons op voor meer informatie. Maakt jouw organisatie ook binnenkort gebruik van Chemwatch om in Nederland invulling te geven aan het 4-stappenmodel van de Nederlandse Arbeidsinspectie? Meer dan 5.000 organisaties wereldwijd gingen je voor!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld