Health, Safety & Environment

Gevaarlijke stoffen symbolen en hun betekenis

Veilig werken met gevaarlijke stoffen begint met weten waar je mee werkt en wat de risico’s zijn voor het milieu en de gezondheid van de medewerkers. Het is dan ook belangrijk om weet te hebben over de gevaarlijke stoffen symbolen en hun betekenis. Deze symbolen zijn er natuurlijk niet voor niets en kunnen in enkelvoud of in combinatie voorkomen op het etiket van een chemisch product. Meer weten over dit onderwerp en de daarbij behorende wet- en regelgeving? Lees dan snel verder!

Gevaarlijke stoffen symbolen conform het internationale GHS-Systeem

De afkorting GHS staat voor Globally, Harmonished System. Het GHS-systeem heeft als doel om wereldwijd tot één systeem te komen voor de gevaarsindeling van gevaarlijke stoffen. Per 1 juni 2015 heeft het GHS-systeem alle oude symbolen, te herkennen aan de oranje kleur, vervangen door het GHS-systeem. Alle chemische producten in het magazijn of op de werkplek moeten dan ook vanaf heden beschikken over het nieuwe etiket met daarop de rood en wit gekleurde GHS pictogrammen. Dat geldt dus ook voor oude chemische producten op de werkplek.

CLP verordening

De afkorting CLP staat voor Classification, Labelling and Packaging. In het Nederland betekent dit; indeling, etikettering en verpakking. De CLP verordening is in januari 2009 in werking getreden. Deze is gebaseerd op het eerder benoemde GHS-systeem van de Verenigde Naties. Met deze indeling wil de EU zowel werknemers als consumenten zo goed mogelijk informeren over de gevaren van chemische stoffen. De richtlijnen Gevaarlijke Stoffen en Richtlijn Gevaarlijke Preparaten zijn met de intreding van de CLP-verordening komen te vervallen.

GRATIS poster ontvangen?

Om snel te herkennen welke gevaren en risico’s een chemisch product met zich meebrengt stellen wij voor onze klanten geheel gratis een digitale GHS poster met daarop de gevaarlijke stoffen symbolen en hun betekenis beschikbaar. Op de werkplek te maken met verschillende nationaliteiten? Geef dan aan dat je de poster wilt ontvangen in de Engelse taal. Behoefte aan een uitgebreide toelichting op de werkplek? Scan dan de handige QR code op de GHS-poster!

Wil je gratis onze digitale GHS poster ontvangen? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld