Health, Safety & Environment

Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe kan ik ze herkennen?

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Dat brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de medewerkers. Jaarlijks sterven er ruim 3000 mensen aan beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. In ruim 2100 gevallen is kanker de meest voorkomende ziekte. Naast deze aantallen zijn er nog veel meer mensen die door blootstelling onherstelbare gezondheidsschade oplopen. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een allergie, astma of longziekten. En om die reden controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie streng op het gebruik ervan. Maar wat zijn nu eigenlijk gevaarlijke stoffen? En hoe kun je ze herkennen op de werkplek? Dat en meer lees je in dit artikel!

Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Om te beginnen is het goed om uit te leggen wat gevaarlijke stoffen zijn. Ook is het goed om te weten wat het verschil is tussen gevaarlijke stoffen en gevaarlijke goederen. Gevaarlijke stoffen worden alleen geclassificeerd op basis van gezondheidseffecten op de korte- en de langdurige termijn. Gevaarlijke goederen worden geclassificeerd op basis van de directe fysische of chemische effecten. Hierbij kun je denken aan brand, explosie, corrosie en vergiftigingen die eigendommen, het milieu of mensen aantasten.

Hoe kan ik ze herkennen op de werkplek?

Je kunt gevaarlijke stoffen herkennen aan het etiket. Hierop staan dan rood-witte pictogrammen in een ruitvorm die het gevaar aanduiden. Deze pictogrammen noemt met ook wel GHS-pictogrammen. Deze kunnen zowel in enkelvoud als in combinatie afgebeeld zijn op het etiket. Deze pictogrammen zijn er om gebruikers en vervoerders te informeren over de gevaren en risico’s van eenchemisch product. Een zeer gevaarlijk product herken aan het signaalwoord “Gevaar” op het etiket. De minder gevaarlijke producten herken je het signaalwoord “Waarschuwing” op het etiket. Ook kun je gevaarlijke chemische producten herkennen aan de Hazard- en Precautionary zinnen(H- en P-zinnen) op het etiket. Maakt men op de werkplek gebruik van CMR stoffen? Dan geldt er een aanvullende registratie- en vervangingsplicht.

Verplichte opname in de RI&E

Het is wettelijk verplicht om in de RI&E aandacht te hebben voor gevaarlijke stoffen te hebben. Hierin moet onder andere staan in welke mate de medewerkers kunnen worden blootgesteld. Maar ook welke maatregelen er worden genomen om gezondheidsschade door blootstelling te voorkomen. In Artikel 4.2 van het Arbobesluit kun je meer informatie vinden over de aanvullende verplichtingen. Het beleid niet op orde? Dan volgt er direct een boete en/of stillegging van de werkzaamheden tot het beleid wel op orde is.

Hulp nodig?

Om het beleid gevaarlijke stoffen op orde te krijgen kunnen bedrijven het 4-stappenmodel van de Nederlandse Arbeidsinspectie raadplegen. Maar uit gesprekken met klanten blijkt dat zij handvatten nodig hebben om hier invulling aan te kunnen geven. Ook op zoek naar handvatten om op een gestructureerde manier invulling te geven aan het 4-stappenmodel? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl voor meer informatie over de applicaties SOFOS 360 en Chemwatch. Meer dan 200 organisaties, waaronder TNO en het RIVM gingen je voor!

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld