Health, Safety & Environment
Wat zijn CMR stoffen en hoe kan ik ze herkennen?
In Nederland sterven er elk jaar zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met ruim 2.100 sterfgevallen is kanker de meest voorkomende oorzaak. Een aandoening door blootstelling is niet direct meetbaar en komt vaak pas vele jaren tot uiting. Daarom vraagt werken met CMR stoffen om extra aandacht van het bedrijf. Naast kanker kan blootstelling aan deze stoffen namelijk ook leiden tot schade aan de long- en luchtwegen of het zenuwstelsel. Om de juiste maatregelen te kunnen treffen is het belangrijk om te weten wat CMR stoffen zijn en hoe men deze kan herkennen. Meer weten? Lees dan snel verder!
Wat zijn CMR stoffen?
De afkorting CMR staat voor Carcinogeen, Mutageen en Reprotoxisch. Deze zogenaamde CMR stoffen kunnen kanker veroorzaken, schade veroorzaken aan onze genen of schadelijk zijn voor de voortplanting en het nageslacht. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert streng op het gebruik ervan. En dat is nodig ook! Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 15% van de bedrijven de CMR registratie op orde heeft. Wanneer de registratie niet op orde is kan dat leiden tot hoge boetes. Ook kan de inspectie besluiten dat het werk wordt stilgelegd totdat het bedrijf orde op zaken heeft gesteld. Stoffen met één of meerdere van deze eigenschappen classificeert men als CMR stof.
Hoe herken ik ze?
Nu je weet wat CMR stoffen zijn is het natuurlijk ook goed om te weten waaraan je deze kunt herkennen. De carcinogene stoffen zijn te herkennen aan de H-zinnen H350 (bewezen carcinogeen) en H351 (verdacht carcinogeen). Mutagene stoffen zijn te herkennen aan de H-zinnen H340 (bewezen mutageen) en H341 (verdacht mutageen). Reprotoxische stoffen kan men herkennen aan de H-zinnen H360 (bewezen reprotoxisch), H361 (verdacht reprotoxisch) en H362 (lactatie).
Let op! Het is niet altijd mogelijk om CMR stoffen te herkennen aan de H-zinnen. De stof ethanol is bijvoorbeeld een stof welke op Europees niveau geen CMR classificatie heeft. Maar wel op de SZW-lijst als kankerverwekkend en reprotoxisch. Daarom is het aan te raden naast de H-zinnen ook rubriek 15 van het veiligheidsinformatieblad te controleren. In deze rubriek dient de leverancier of fabrikant namelijk aan te geven of een gevaarlijke stof voorkomt op één of meerdere lokale wet- en regelgevende lijsten.
Verschillende categorieën
Volgens de CLP verordening worden CMR stoffen ingedeeld in drie categorieën. Deze stoffen kunnen worden ingedeeld in Categorie 1A, Categorie 1B of Categorie 2. Voor CMR stoffen in Categorie 1A is het bewijs op basis van gegevens voor de mens. Wanneer het bewijs op basis van diergegevens is wordt deze stof ingedeeld in categorie 1B. Bij CMR stoffen die zijn ingedeeld in Categorie 2 is er sprake van beperkt bewijs, meestal op basis van diergegevens.
Binnen het bedrijf geen zicht op de aanwezigheid van CMR stoffen? Of is de registratie niet op orde? De applicaties SOFOS 360 en Chemwatch bieden uw bedrijf handvatten om hier invulling aan te geven. Na het lezen van dit artikel nog vragen of behoefte aan meer informatie? Neem dan contact met ons op.
Onderzoek TNO en KWF: jaarlijks minstens 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op het werk!
Health, Safety & Environment
Onderzoek TNO en KWF: jaarlijks minstens 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op het werk!
In maart 2025 is het resultaat gepubliceerd van een onderzoek naar werkgerelateerde kankerdiagnoses. TNO heeft in opdracht van de stichting KWF kankerbestrijding onderzoek gedaan naar blootstelling aan schadelijke stoffen en UV-straling op het werk. Uit dit onderzoek is gebleken dat jaarlijks 7.000 Nederlanders kanker krijgen door werken met gevaarlijke stoffen en door UV-straling tijdens het
Gevaarlijke stoffen op de werkplek. Bedrijven overtreden massaal de Arbowet!
Health, Safety & Environment
Gevaarlijke stoffen op de werkplek. Bedrijven overtreden massaal de Arbowet!
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Elk jaar sterven er ruim 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met ruim 2.100 sterfgevallen per jaar is kanker de meest voorkomende ziekte. Om die reden is het ontzettend belangrijk om de inventarisatie van kankerverwekkende stoffen op orde te hebben
Nieuwe SVHC-lijst per 21 januari 2025 beschikbaar!
Health, Safety & Environment
Nieuwe SVHC-lijst per 21 januari 2025 beschikbaar!
Op dinsdag 21 januari 2025 heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een nieuwe versie van de SVHC-lijst gepubliceerd. Op deze datum heeft het ECHA vijf nieuwe stoffen aan de kandidatenlijst toegevoegd. Deze stoffen staan op de nominatie om opgenomen te worden in de REACH-bijlage XIV lijst (REACH-verordening EG nr. 1907/2006, (artikel 59, lid 2) – (10)). Maak binnen zes
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu