Health, Safety & Environment
Blootstelling gevaarlijke stoffen beoordelen? Dit moet je weten!
Is er sprake van blootstelling aan gevaarlijke stoffen binnen het bedrijf? Dan is naast een goede registratie ook het beoordelen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen wettelijk verplicht. Dat is opgenomen in Artikel 4.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Om deze beoordeling uit te voeren zijn er een aantal (online) tools beschikbaar. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? En welke past het beste bij jouw organisatie? Dat en meer lees je in dit artikel!
Artikel 4.2 van het Arbobesluit
Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Daarom is het wettelijk verplicht dat de werkgever de aard, mate en duur van de blootstelling moet (laten) beoordelen. Dat is opgenoment in Artikel 4.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Meer weten over de wettelijke verplichtingen bij het beoordelen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen? Raadpleeg dan deze link voor meer informatie.
Zo kies je de juiste (online) tool om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beoordelen!
Welke tools zijn er en welke kan ik het beste kiezen? Tijdens gesprekken met klanten adviseren wij altijd om eerst na te denken over waar zij de tool voor willen gaan gebruiken. Vervolgens is het aan te raden om jezelf te verdiepen in het achterliggende blootstellingsmodel van de tool.
Wanneer je gebruik maakt van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen wil je natuurlijk eerst weten welke stoffen het meest gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Met deze stoffen wil je namelijk als eerste aan de slag om een realistische inschatting te maken van de blootstelling. Hiervoor kun je gebruik maken van de risk assessment tool in Chemwatch, gebaseerd op de internationaal erkende COSHH Essentials methodiek. Deze tool wordt door een groot deel van onze klanten in Nederland gebruikt naast bijvoorbeeld de Advanced Reach Tool (ART) en Stoffenmanager.
Om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen van medewerkers eenvoudig te karakteriseren en de risico’s van de gezondheid te beoordelen kun je gebruiken van bijvoorbeeld Toxic. Deze tool is gebaseerd op de ECETOC-TRA methodiek en betreft een Tier 1 blootstellingsmodel. Net als de risk assessment tool in Chemwatch wordt deze tool vaak gebruikt om snel inzicht te krijgen in de risico’s voor de gezondheid van de medewerkers. De schatting is conservatief, en dus aan de veilige kant. Het doen van een aanvullende onderbouwing is dan ook wettelijk verplicht.
Het doen van een aanvullende onderbouwing is niet nodig wanneer je gebruik maakt van een tool welke gebaseerd is op een Tier 2 blootstellingsmodel. Voorbeelden van tools die hierop zijn gebaseerd zijn de eerder benoemde Advanced Reach Tool(ART) en de tool van onze partner Stoffenmanager.
Voorkeur Nederlandse Arbeidsinspectie
In de markt zijn er verschillende online tools beschikbaar om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beoordelen. Elke tool heeft haar eigen voor- en nadelen. De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft echter geen voorkeur voor een specifieke tool. Dat bepaal je als organisatie helemaal zelf. Je bent echter wel zelf verantwoordelijk voor de juiste toepassing ervan. De beoordeling van de blootstelling moet altijd voldoen aan de wettelijke eisen. Dat houdt dus in dat wanneer je gebruikt maakt van een tool, gebaseerd op een Tier 1 blootstellingsmodel dat een aanvullende onderbouwing verplicht is.
Hulp nodig?
Na het lezen van dit artikel een vraag? Meer weten over onze tool Chemwatch om in korte tijd te achterhalen welke stoffen het meest schadelijk zijn voor de gezondheid van de medewerkers? Of een document van de Nederlandse Arbeidsinspectie ontvangen met daarin een overzicht van de meest gebruikte tools in Nederland om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beoordelen?
Neem dan contact op met onze accountmanagers Wesley Jacobs of Geoffrey de Vlaam via info@itis.nl.
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu