Health, Safety & Environment

Risicobeoordeling gevaarlijke stoffen uitvoeren doe je zo!

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de medewerker. Daarom is het wettelijk verplicht om vooraf te kijken of de blootstelling voorkomen kan worden. Is dat niet mogelijk? Dan dient de werkgever een risicobeoordeling van de gevaarlijke stoffen uit te voeren. Maar hoe doe ik dat? En welke stoffen brengen het hoogste risico met zich mee voor de gezondheid van de medwerkers? Dat en meer lees je in dit artikel!

Goed van start met de risicobeoordeling van gevaarlijke stoffen op de werkplek

Een goed begin, is het halve werk! Als eerste stap is het belangrijk om na te gaan of alle aanwezige stoffen nog wel gebruikt worden. Neem direct afscheid van gevaarlijke stoffen binnen de organisatie waarvan het gebruik niet meer nodig is. Is dat niet mogelijk? Dan is het beoordelen van de blootstelling wettelijk verplicht. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat is belangrijk om inzichtelijk te maken welke stoffen het grootste risico met zich meebrengen voor de gezondheid van de medewerkers. Zeker bij aanwezigheid van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

COSHH Essentials / Control Banding methodiek

Om te bepalen welke stoffen als eerste en welke stoffen later beoordeeld kunnen worden maken duizenden organisaties wereldwijd gebruik van de COSHH Essentials methodiek. De afkorting COSHH staat voor Control of Substances Hazardous to Health Regulations. Het is een wet die werkgevers verplicht om de risico’s van gevaarlijke stoffen voor de gezondheid te beheersen en te verminderen. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle organisaties te werken met gevaarlijke stoffen verplicht om de wet, zoals beschreven in de Control Guidance Sheets, te implementeren.

Met COSHH Essentials kan men aan de hand van de H-zinnen en de mate van blootstelling bepalen welke stoffen kunnen worden beschouwd als groot risico voor de gezondheid. Met behulp van onderstaande matrix kunnen bedrijven snel inzichtelijk maken welke stoffen het meest gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Matrix Coshh Essentials

Aanvullende beoordeling

Na het uitvoeren van deze eerste risicobeoordeling is het doen van een aanvullende beoordeling van de blootstelling wettelijk verplicht. Hiervoor is kan men de Advanced Reach Tool (ART) gebruiken. Deze wordt geaccepteerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het gebruik van deze tool is gratis en bijdragers aan deze tool zijn onder andere TNO en Universiteit Utrecht. Beide organisaties zijn overigens al jaren klant van ITIS.

Is de getoetste blootstellingswaarde hoger dan de wettelijke grenswaarde? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een gecertificeerde arbeidshygiënist. De kan de blootstelling aan gevaarlijke stoffen meten op de werkplek en toetsen aan de wettelijke grenswaarde.

Risicobeoordeling gevaarlijke stoffen uitvoeren in Chemwatch

Om de risicobeoordeling van gevaarlijke stoffen uit te voeren maken ruim 5.000 organisaties wereldwijd gebruik van Chemwatch. Alle stoffen krijgen op basis van bovenstaande matrix een gevarenclassificatie toegewezen. Hierdoor hebben zij binnen 30 seconden inzichtelijk welke gevaarlijke stoffen binnen de organisatie het meest schadelijk zijn voor de gezondheid.. Ideaal wanneer men binnen de organisatie gebruik maakt van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen. Met deze module heeft men snel inzicht in de meest schadelijke stoffen voor de gezondheid. De blootstelling aan deze stoffen wil je natuurlijk als eerst beoordelen.

Vrijblijvende demonstratie

In Nederland maken een groot aantal organisaties gebruik van de applicatie Chemwatch. Dit doen zij om op een volledige- en gestructureerde manier invulling te geven aan het 4-stappenmodel gevaarlijke stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een belangrijk onderdeel van dit 4-stappenmodel is het beoordelen van de blootstelling. Daarnaast biedt de applicatie ook informatie over de te gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meer weten over de mogelijkheden van Chemwatch? Om de registratie en het beleid gevaarlijke stoffen binnen jouw bedrijf op orde te krijgen en te houden? Neem dan voor een vrijblijvende demonstratie contact met ons op via info@itis.nl.

Registratie opslag gevaarlijke stoffen doe je zo!

27 maart 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Registratie opslag gevaarlijke stoffen doe je zo!

Gevaarlijke stoffen binnen een bedrijf brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Ook kunnen er risico’s bestaan of ontstaan bij de opslag daarvan. De gevaarlijke stoffen zijn vaak aanwezig op meerdere plekken binnen het bedrijf. Voorbeelden daarvan zijn het magazijn, de werkplek en het afvaldepot. Bij de opslag is het dan ook verplicht om je aan de

Potentiële ZZS lijst per 7 februari 2023 beschikbaar!

7 februari 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Potentiele ZZS lijst per 7 februari 2023 beschikbaar!

Naast de lijst van zeer zorgwekkende stoffen is er ook een potentiële lijst van zeer zorgwekkende stoffen (PZZS). Dit zijn stoffen welke mogelijk voldoen aan de ZZS criteria, maar zijn nog niet als ZZS geïdentificeerd. De reden daarvan kan zijn dat bepaalde gegevens van de stof of het mengsel nog ontbreken, of omdat de evaluatie van beschikbare gegevens nog moet

Neurotoxische stoffen herkennen op de werkplek doe je zo!

27 januari 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Neurotoxische stoffen herkennen op de werkplek doe je zo!

Onlangs heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie in het Meerjarenplan 2023-2026 aangekondigd dat zij in de komende jaren extra aandacht zullen hebben voor het gebruik van neurotoxische stoffen. Blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot aantasting van de zenuwen in handen, armen, voeten en benen. Maar kan ook leiden tot schade aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-10-18T09:28:41+00:0011 oktober 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven