Health, Safety & Environment

Risicobeoordeling gevaarlijke stoffen uitvoeren doe je zo!

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de medewerker. Daarom is het wettelijk verplicht om vooraf te kijken of de blootstelling voorkomen kan worden. Is dat niet mogelijk? Dan dient de werkgever een risicobeoordeling van de gevaarlijke stoffen uit te voeren. Maar hoe doe ik dat? En welke stoffen brengen het hoogste risico met zich mee voor de gezondheid van de medwerkers? Dat en meer lees je in dit artikel!

Goed van start met de risicobeoordeling van gevaarlijke stoffen op de werkplek

Een goed begin, is het halve werk! Als eerste stap is het belangrijk om na te gaan of alle aanwezige stoffen nog wel gebruikt worden. Neem direct afscheid van gevaarlijke stoffen binnen de organisatie waarvan het gebruik niet meer nodig is. Is dat niet mogelijk? Dan is het beoordelen van de blootstelling wettelijk verplicht. Maar voordat je hiermee aan de slag gaat is belangrijk om inzichtelijk te maken welke stoffen het grootste risico met zich meebrengen voor de gezondheid van de medewerkers. Zeker bij aanwezigheid van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

COSHH Essentials / Control Banding methodiek

Om te bepalen welke stoffen als eerste en welke stoffen later beoordeeld kunnen worden maken duizenden organisaties wereldwijd gebruik van de COSHH Essentials methodiek. De afkorting COSHH staat voor Control of Substances Hazardous to Health Regulations. Het is een wet die werkgevers verplicht om de risico’s van gevaarlijke stoffen voor de gezondheid te beheersen en te verminderen. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle organisaties te werken met gevaarlijke stoffen verplicht om de wet, zoals beschreven in de Control Guidance Sheets, te implementeren.

Met COSHH Essentials kan men aan de hand van de H-zinnen en de mate van blootstelling bepalen welke stoffen kunnen worden beschouwd als groot risico voor de gezondheid. Met behulp van onderstaande matrix kunnen bedrijven snel inzichtelijk maken welke stoffen het meest gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Matrix Coshh Essentials

Aanvullende beoordeling

Na het uitvoeren van deze eerste risicobeoordeling is het doen van een aanvullende beoordeling van de blootstelling wettelijk verplicht. Hiervoor is kan men de Advanced Reach Tool (ART) gebruiken. Deze wordt geaccepteerd door de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het gebruik van deze tool is gratis en bijdragers aan deze tool zijn onder andere TNO en Universiteit Utrecht. Beide organisaties zijn overigens al jaren klant van ITIS.

Is de getoetste blootstellingswaarde hoger dan de wettelijke grenswaarde? Dan is het aan te raden om gebruik te maken van een gecertificeerde arbeidshygiënist. De kan de blootstelling aan gevaarlijke stoffen meten op de werkplek en toetsen aan de wettelijke grenswaarde.

Risicobeoordeling gevaarlijke stoffen uitvoeren in Chemwatch

Om de risicobeoordeling van gevaarlijke stoffen uit te voeren maken ruim 5.000 organisaties wereldwijd gebruik van Chemwatch. Alle stoffen krijgen op basis van bovenstaande matrix een gevarenclassificatie toegewezen. Hierdoor hebben zij binnen 30 seconden inzichtelijk welke gevaarlijke stoffen binnen de organisatie het meest schadelijk zijn voor de gezondheid.. Ideaal wanneer men binnen de organisatie gebruik maakt van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen. Met deze module heeft men snel inzicht in de meest schadelijke stoffen voor de gezondheid. De blootstelling aan deze stoffen wil je natuurlijk als eerst beoordelen.

Vrijblijvende demonstratie

In Nederland maken een groot aantal organisaties gebruik van de applicatie Chemwatch. Dit doen zij om op een volledige- en gestructureerde manier invulling te geven aan het 4-stappenmodel gevaarlijke stoffen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Een belangrijk onderdeel van dit 4-stappenmodel is het beoordelen van de blootstelling. Daarnaast biedt de applicatie ook informatie over de te gebruiken persoonlijke beschermingsmiddelen.

Meer weten over de mogelijkheden van Chemwatch? Om de registratie en het beleid gevaarlijke stoffen binnen jouw bedrijf op orde te krijgen en te houden? Neem dan voor een vrijblijvende demonstratie contact met ons op via info@itis.nl.

Kwartsstof; dit zijn de risico’s voor werknemers

7 augustus 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Kwartsstof; dit zijn de risico’s voor werknemers

Ruim 12% van de aardkorst bestaat uit kwarts. Het is dan ook één van de meest voorkomende mineralen ter wereld. In de natuur komt kwarts in verschillende hoeveelheden voor in rotsen, zand en klei. Ook komt de stof voor in een groot aantal bouwmaterialen. Denk hierbij aan cement, beton, asfalt, bakstenen en gipsplaten. In Nederland hebben ongeveer 457.000 mensen te maken

Diisocyanaten herkennen op de werkplek doe je zo!

28 juli 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Diisocyanaten herkennen op de werkplek doe je zo!

In Nederland sterven jaarlijks 3000 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Nog veel meer mensen worden ziek. Ter vergelijking; in 2022 waren er 734 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Met name blootstelling carcinogenen, mutagenen en reprotoxische stoffen vormen een groot risico. Maar ook blootstelling aan sensibiliserende (allergenen), neurotoxische en irriterende stoffen kan op termijn

SZW lijst per 5 juli 2023 met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene of voor de voortplanting giftige stoffen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

5 juli 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Nieuwe SZW lijst per 2 januari 2023 van kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene of voor de voortplanting giftige stoffen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Elk jaar sterven er in Nederland zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met name CMR stoffen brengen hoge risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Kanker door werken met kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) is met 2.100

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-10-18T09:28:41+00:0011 oktober 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven