Health, Safety & Environment
Veilig werken met gevaarlijke stoffen bij zwangerschap
Maakt men binnen de organisatie gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkplek? Dan is het belangrijk om stil te staan bij de risico’s op het werk wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen. Met name bij zwangerschap is werken met gevaarlijke stoffen een reden om extra voorzichtig te zijn. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, soms kunnen werknemers door het werken met gevaarlijke stoffen minder vruchtbaar worden. Is een medewerkster zwanger of geeft zij borstvoeding? Ook dan is het belangrijk stil te staan bij de gezondheid van het kind. Benieuwd waar je als werkgever en werknemer allemaal aan moet denken bij zwangerschap op het werk? Lees dan snel verder!
Handel proactief als werkgever
Door werken met gevaarlijke stoffen kan de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen afnemen. Ook kunnen bepaalde stoffen voor, tijdens en na de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Als werkgever ben je verplicht dat werknemers in alle fases van de zwangerschap op een veilige manier kunnen werken. Dat begint dus al bij het hebben van een kinderwens.
Natuurlijk weet je als werkgever nooit wanneer iemand een kinderwens heeft. Maak daarom als werkgever informatie over dit onderwerp op een laagdrempelige manier beschikbaar. Zorg voor duidelijke procedures en wijs voor dit onderwerp een vertrouwenspersoon aan. Door deze informatie altijd beschikbaar te stellen kunnen medewerkers op tijd de juiste maatregelen treffen bij het hebben van een kinderwens. Om te achterhalen welke stoffen risico’s met zich mee brengen kun je de SZW lijst raadplegen.
Voor de zwangerschap
Over het algemeen zijn vrouwen twee weken zwanger voordat zij ontdekken dat ze in verwachting zijn. De gezondheid van het kind begint al voor de bevruchting. Sommige stoffen kunnen voor de zwangerschap al schadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Met name stoffen die schadelijk zijn voor de voortplanting. Daarom is het belangrijk dat de medewerkers voor de zwangerschap op de hoogte zijn van beschermende maatregelen. Op deze manier voorkom je dat het kind onnodige risico’s loopt.
Tijdens de zwangerschap
Met name in de eerste 3 maanden van de zwangerschap is een ongeboren kind erg kwetsbaar. De kans op een aangeboren afwijking is dan het grootst. Ook in de maanden daarna kunnen de medewerkster en het ongeboren kind gevaar lopen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Pas daarom de werkzaamheden tijdens de zwangerschap aan om de gevaren voor de medewerker en het ongeboren kind te beperken.
Na de zwangerschap
Ook na de zwangerschap is het beter om blootstelling aan sommige gevaarlijke stoffen te vermijden. Geeft een medewerker borstvoeding, dan kan het kind deze stoffen via borstvoeding binnenkrijgen. Wellicht heeft de medewerkers hier zelf al weet van. Maar ook hier geldt dat men dit soort situaties beter kunt voorkomen.
Na het lezen van dit artikel nog vragen over veilig werken met gevaarlijke stoffen bij zwangerschap? Op zoek naar een tool om inzicht te krijgen in de schadelijke stoffen voor de vruchtbaarheid en het (on)geboren kind? Of een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op via info@itis.nl voor meer informatie.
Registratie opslag gevaarlijke stoffen doe je zo!
Health, Safety & Environment
Registratie opslag gevaarlijke stoffen doe je zo!
Gevaarlijke stoffen binnen een bedrijf brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Ook kunnen er risico’s bestaan of ontstaan bij de opslag daarvan. De gevaarlijke stoffen zijn vaak aanwezig op meerdere plekken binnen het bedrijf. Voorbeelden daarvan zijn het magazijn, de werkplek en het afvaldepot. Bij de opslag is het dan ook verplicht om je aan de
Potentiële ZZS lijst per 7 februari 2023 beschikbaar!
Health, Safety & Environment
Potentiele ZZS lijst per 7 februari 2023 beschikbaar!
Naast de lijst van zeer zorgwekkende stoffen is er ook een potentiële lijst van zeer zorgwekkende stoffen (PZZS). Dit zijn stoffen welke mogelijk voldoen aan de ZZS criteria, maar zijn nog niet als ZZS geïdentificeerd. De reden daarvan kan zijn dat bepaalde gegevens van de stof of het mengsel nog ontbreken, of omdat de evaluatie van beschikbare gegevens nog moet
Neurotoxische stoffen herkennen op de werkplek doe je zo!
Health, Safety & Environment
Neurotoxische stoffen herkennen op de werkplek doe je zo!
Onlangs heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie in het Meerjarenplan
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu