Health, Safety & Environment

Waarom Coca Cola drinken helpt bij buikpijn en misselijkheid

In 1886 bedacht de apotheker dr. John Styth Pemberton het drankje Coca Cola. Inmiddels kun je het bekende rode blikje met de witte letters in meer dan 200 landen kopen. De kans is groot dat ook jij weleens een glas of blikje cola hebt gedronken. Gewoon omdat je het lekker vind. Maar je kan het ook gedronken hebben omdat jou ooit verteld is dat cola drinken helpt bij buikpijn en misselijkheid. Maar is het waar en waarom kan cola drinken nu eigenlijk helpen tegen buikpijn en misselijkheid? Dat en meer lees je in dit artikel.

Overal verkrijgbaar

Het populaire drankje Coca Cola is op een groot aantal plekken verkrijgbaar. Je kunt het drankje kopen in de lokale supermarkt, in restaurants of onderweg bij een tankstation. Ook is de bekende frisdrank vaak te koop op een evenement. Coca Cola was bijvoorbeeld een belangrijke sponsor op het EK in 2021. Herinner jij je het moment nog dat Cristiano Ronaldo tijdens de persconferentie demonstratief twee flesje cola verving voor een flesje water en daarbij de woorden “drink water” sprak? Teveel cola drinken is natuurlijk niet goed voor je. Een glas cola van 250 ml bevat namelijk 7 klontjes (4 gram per klontje) suiker. Na het drinken van een glas cola zit men dan ook bijna direct aan de maximale aanbevolen hoeveelheid (50 gram voor vrouwen en 60 gram voor mannen) suiker per dag.

Teveel suiker kan leiden tot overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Kortom, teveel cola drinken is niet goed voor je. Maar waarom helpt cola drinken dan bij buikpijn en misselijkheid? Dat komt in elk geval niet door de grote hoeveelheid suiker en cafeïne. Teveel van deze stoffen kan zelfs leiden tot buikpijn en diarree.

Waarom cola drinken tegen buikpijn en misselijkheid

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten. Een glas cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur(E338). Deze stof is van nature erg zuur. Maar dat merken we niet door de grote hoeveelheid suiker en zoetstoffen in cola. Bij het eten van een citroen proeven we de zure smaak wel. Dat komt omdat een citroen veel minder suiker bevat.

Het is niet duidelijk waarom fosforzuur in cola zit. Het recept is natuurlijk geheim. Wat we wel weten over deze stof is dat fosforzuur zo zuur is dat gisten en schimmels er nauwelijks in kunnen groeien. Ook zijn er mensen die beweren dat fosforzuur aan cola wordt toegevoegd om de maagfunctie tijdelijk stil te leggen. Dit zou nodig zijn omdat we anders na het drinken van een glas cola direct zouden moeten braken door de grote hoeveelheid suiker. En dat is natuurlijk geen goede reclame voor de wereldwijd beroemde frisdrank.

Conclusie

De combinatie van koolzuur, fosforzuur, suiker en cafeïne zorgen ervoor dat onze darmen in beweging komen. Heb je last van diarree? Dan kan het drinken van cola leiden tot een verergering van buikklachten en misselijkheid. Aan de andere kant kan dat ook een voordeel zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Omdat we na het drinken van cola gaan boeren en de stoelgang wordt bevordert.

Vanwege de grote hoeveelheid suiker is het bij buikpijn en misselijkheid aan te raden om te kiezen voor water met koolzuur, bijvoorbeeld Spa rood in combinatie met een kop koffie. Dit heeft hetzelfde effect als het drinken van cola, maar dan zonder toegevoegde suikers. Of drink, zoals eerder benoemd, een kop thee met verse gember bij misselijkheid!

Gevaarlijke stoffen in de bouw; dit wil je weten!

22 mei 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Gevaarlijke stoffen in de bouw; dit wil je weten!

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan op termijn schadelijk zijn voor de gezondheid. Veilig werken met gevaarlijke stoffen in de bouw begint met weten waar je mee werkt. En dat geldt niet alleen voor werken met chemische producten en materialen. Er kunnen namelijk ook gevaarlijke stoffen ontstaan tijdens het werk. Het is dan ook wettelijk verplicht om de inventarisatie van

De stof alcoholethoxylaat in glansspoelmiddelen voor commerciële vaatwassers schadelijk voor de gezondheid

8 mei 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

De stof alcoholethoxylaat in glansspoelmiddelen voor commerciële vaatwassers schadelijk voor de gezondheid

Bijna iedereen heeft thuis een vaatwassers in de keuken om de afwas te doen. Wat mij betreft één van de beste uitvindingen van deze eeuw. Het gebruik van een vaatwasser scheelt je een hoop tijd. En de vaat wordt ook nog eens vele malen schoner dan afwassen met de hand. Voor een schone vaat moet het

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 24 april 2023 beschikbaar

24 april 2023|HSE Solutions|

24-04-2023

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 24 april beschikbaar

Het RIVM heeft op 24 april jl. de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper en

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-09-20T09:43:19+00:0019 september 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven