Health, Safety & Environment

Waarom Coca Cola drinken helpt bij buikpijn en misselijkheid

In 1886 bedacht de apotheker dr. John Styth Pemberton het drankje Coca Cola. Inmiddels kun je het bekende rode blikje met de witte letters in meer dan 200 landen kopen. De kans is groot dat ook jij weleens een glas of blikje cola hebt gedronken. Gewoon omdat je het lekker vind. Maar je kan het ook gedronken hebben omdat jou ooit verteld is dat cola drinken helpt bij buikpijn en misselijkheid. Maar is het waar en waarom kan cola drinken nu eigenlijk helpen tegen buikpijn en misselijkheid? Dat en meer lees je in dit artikel.

Overal verkrijgbaar

Het populaire drankje Coca Cola is op een groot aantal plekken verkrijgbaar. Je kunt het drankje kopen in de lokale supermarkt, in restaurants of onderweg bij een tankstation. Ook is de bekende frisdrank vaak te koop op een evenement. Coca Cola was bijvoorbeeld een belangrijke sponsor op het EK in 2021. Herinner jij je het moment nog dat Cristiano Ronaldo tijdens de persconferentie demonstratief twee flesje cola verving voor een flesje water en daarbij de woorden “drink water” sprak? Teveel cola drinken is natuurlijk niet goed voor je. Een glas cola van 250 ml bevat namelijk 7 klontjes (4 gram per klontje) suiker. Na het drinken van een glas cola zit men dan ook bijna direct aan de maximale aanbevolen hoeveelheid (50 gram voor vrouwen en 60 gram voor mannen) suiker per dag.

Teveel suiker kan leiden tot overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Kortom, teveel cola drinken is niet goed voor je. Maar waarom helpt cola drinken dan bij buikpijn en misselijkheid? Dat komt in elk geval niet door de grote hoeveelheid suiker en cafeïne. Teveel van deze stoffen kan zelfs leiden tot buikpijn en diarree.

Waarom cola drinken tegen buikpijn en misselijkheid

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid. Dat is wel het geval bij gember. Hiervan is wel wetenschappelijk bewezen dat het helpt bij misselijkheid. Het geheim bij cola zou zitten in de toegevoegde stof koolzuur(E290). Van koolzuur gaan mensen vaak boeren en dat kan verlichtend werken bij buikklachten. Een glas cola bevat naast koolzuur ook fosforzuur(E338). Deze stof is van nature erg zuur. Maar dat merken we niet door de grote hoeveelheid suiker en zoetstoffen in cola. Bij het eten van een citroen proeven we de zure smaak wel. Dat komt omdat een citroen veel minder suiker bevat.

Het is niet duidelijk waarom fosforzuur in cola zit. Het recept is natuurlijk geheim. Wat we wel weten over deze stof is dat fosforzuur zo zuur is dat gisten en schimmels er nauwelijks in kunnen groeien. Ook zijn er mensen die beweren dat fosforzuur aan cola wordt toegevoegd om de maagfunctie tijdelijk stil te leggen. Dit zou nodig zijn omdat we anders na het drinken van een glas cola direct zouden moeten braken door de grote hoeveelheid suiker. En dat is natuurlijk geen goede reclame voor de wereldwijd beroemde frisdrank.

Conclusie

De combinatie van koolzuur, fosforzuur, suiker en cafeïne zorgen ervoor dat onze darmen in beweging komen. Heb je last van diarree? Dan kan het drinken van cola leiden tot een verergering van buikklachten en misselijkheid. Aan de andere kant kan dat ook een voordeel zijn bij misselijkheid of een voedselvergiftiging. Omdat we na het drinken van cola gaan boeren en de stoelgang wordt bevordert.

Vanwege de grote hoeveelheid suiker is het bij buikpijn en misselijkheid aan te raden om te kiezen voor water met koolzuur, bijvoorbeeld Spa rood in combinatie met een kop koffie. Dit heeft hetzelfde effect als het drinken van cola, maar dan zonder toegevoegde suikers. Of drink, zoals eerder benoemd, een kop thee met verse gember bij misselijkheid!

Strengere regels voor reprotoxische stoffen op de werkplek

21 mei 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Europese Unie introduceert strengere regels voor werken met reprotoxische stoffen

De Europese Unie heeft onlangs de richtlijn voor chemische stoffen aangepast. De strengere regels bij werken met stoffen die kanker of schade aan het DNA kunnen veroorzaken gelden nu ook voor reprotoxische stoffen. In Nederland is het verplicht deze nieuwe richtlijn op te nemen in de nationale regelgeving. Om die reden zijn er aanpassingen opgesteld in het Arbeidsomstandighedenbesluit

Papieren rietjes zijn vaak niet zo onschuldig als gedacht!

24 april 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Papieren rietjes bevatten vaak PFAS, dus niet zo onschuldig als gedacht!

In de Europese Unie geldt sinds 3 juli 2021 een verbod op plastic wegwerpartikelen. Naast borden, bestek en wattenstaafjes vinden we ook geen plastic rietjes meer in de winkels. Als duurzaam alternatief maken we massaal gebruik van de papieren variant. Maar zijn papieren rietjes wel echt beter voor onze gezondheid en het milieu? Ze zijn niet alleen

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 29 januari 2024

29 januari 2024|HSE Solutions|

29-01-2024

Nieuwe Zeer Zorgwekkende Stoffen lijst per 29 januari beschikbaar

Het RIVM heeft op 29 januari 2024 de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu, omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn lood, koper en

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-09-20T09:43:19+00:0019 september 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven