Health, Safety & Environment

Werkplekinstructiekaart; deze gegevens zijn onmisbaar!

Hebben de werknemers op de werkplek binnen jouw bedrijf te maken met gevaarlijke stoffen? Dan is het wettelijk verplicht om hen te informeren over de gevaren en risico’s die werken met gevaarlijke stoffen met zich meebrengen. Hiervoor zou je het veiligheidsinformatieblad kunnen gebruiken. Maar deze is vaak erg uitgebreid en daarom soms moeilijk leesbaar. Om deze reden kiezen veel bedrijven ervoor om het veiligheidsinformatieblad om te zetten naar een werkplekinstructiekaart. Maar welke gegevens plaats je nu op een werkplekinstructiekaart? Dat en meer deel ik graag met je in dit artikel.

Waarom een werkplekinstructiekaart nut heeft!

De informatie op het veiligheidsinformatieblad (VIB) is erg uitgebreid en bevat vaak veel wetenschappelijke tekst. Dit doet de leverancier vanuit de wettelijke verplichting om de gebruiker van een stof zo goed mogelijk te informeren over de mogelijke gevaren en ricico’s. Al deze informatie kan ervoor zorgen dat het VIB moeilijk leesbaar is. Omdat bij een calamiteit elke minuut telt, kiezen veel bedrijven ervoor om het VIB zelf samen te vatten op maximaal 1 pagina met daarop de belangrijkste gegevens. Een werkplekinstructiekaart (WIK) is met name bedoeld om de medewerker in één oogopslag duidelijk te maken over hoe zij moeten handelen in geval van nood.

Vermeldt deze gegevens op de werkplekinstructiekaart

Een goede WIK bevat informatie over de gevaren van een stof, de belangrijkste pictogrammen, aangevuld met korte teksten. Denk hierbij aan informatie over hoe iemand in geval van een calamiteit moet handelen en een EHBO-advies bij inslikken, huidcontact, oogcontact of inademen van een gevaarlijke stof. Naast deze informatie is het ook goed om de benodigde maatregelen te vermelden om de blootstelling van de medewerker aan een gevaarlijke stof te beperken tot het minimum. Tot slot is het belangrijk om te benoemen welke blusmiddelen wel en niet geschikt zijn bij brand. In sommige gevallen kan men beter niet kiezen om de brand te blussen met water omdat men hiermee de ontstane brand kan verergeren.

Hieronder de meest belangrijke gegevens op een rijtje:

  • CAS nummer + productnaam
  • Meest belangrijke H-zinnen & P-zinnen
  • Ingrediënten van het chemische product
  • GHS pictogrammen
  • Kenmerken van het chemische product
  • EHBO advies
  • Handeling(en) in geval van nood
  • Pictogrammen voorzorgsmaatregelen
  • Informatie over opslag en transport
  • Brandbestrijding

Praktische tips

Bij het ontvangen van een nieuw veiligheidsinformatieblad is het aan te raden om de wijzigingen ook door te voeren op de werkplekinstructiekaart. Binnen het bedrijf te maken met verschillende nationaliteiten? Maak dan ook een versie in bijvoorbeeld de Engelse of Poolse taal. Maakt men binnen jouw bedrijf gebruik van een grote hoeveelheid aan gevaarlijke stoffen? Dan is het aan te raden om bij het maken van werkplekinstructiekaarten gebruik te maken van bijvoorbeeld Chemwatch. Deze applicatie maakt automatisch een werkplekinstructiekaart (in 48 talen) van alle veiligheidsinformatiebladen die worden gebruikt binnen het bedrijf. Ook is het met deze oplossing mogelijk om binnen 30 seconden een risico-analyse uit te voeren voor een chemisch product. Dan weet een medewerker direct welke maatregelen getroffen moeten worden om op een veilige gezonde manier met het product te werken.

Meer weten over Chemwatch of een voorbeeld WIK ontvangen van een stof of mengsel? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl.

Waarom Cola drinken helpt tegen buikpijn en misselijkheid

19 september 2022|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Waarom Coca Cola drinken helpt bij buikpijn en misselijkheid

In 1886 bedacht de apotheker dr. John Styth Pemberton het drankje Coca Cola. Inmiddels kun je het bekende rode blikje met de witte letters in meer dan 200 landen kopen. De kans is groot dat ook jij weleens een glas of blikje cola hebt gedronken. Gewoon omdat je het lekker vind. Maar je kan het ook gedronken hebben omdat

CMR gevaarlijke stoffen; blootstelling <18 jaar niet toegestaan!

2 september 2022|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

CMR gevaarlijke stoffen;  blootstelling <18 jaar niet toegestaan

Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid van de medewerkers. Jaarlijks sterven er 2100 mensen aan kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met name CMR stoffen brengen grote risico’s met zich mee voor de gezondheid. Voor deze stoffen geldt een aanvullende registratie- en vervangingsplicht. Om die reden controleert de Nederlandse Arbeidsinspectie streng

Ethanol wel of niet gebruiken als desinfectiemiddel?

26 augustus 2022|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Ethanol wel of niet gebruiken als desinfectiemiddel?

Binnen een groot aantal organisaties maakt men op de werkplek gebruik van ethanol om bacteriën en virussen te doden. Met name sinds de coronacrisis maakt men vaak gebruik van ethanol als desinfectiemiddel. Maar hoe schadelijk is het gebruik van ethanol eigenlijk voor onze gezondheid? En wat kan men gebruiken als eventueel alternatief? Dat en meer lees je in dit artikel.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-08-10T14:28:50+00:0010 augustus 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven