De moderne werkplek
DE MODERNE WERKPLEK, WAAR MOET IK AAN DENKEN??
Laten we starten met de definitie van de moderne werkplek. Wat is dat nou eigenlijk? Is dat de onderliggende technologie waar jouw medewerkers op inloggen? Of is een moderne werkplek juist een device waar een medewerker op kan inloggen waar en wanneer hij dit wil? Wij zijn van mening dat een moderne werkplek vooral de tweede betekenis heeft. Zeker door de Covid periode is de adoptie van de moderne werkplek toegenomen. Medewerkers willen niet meer in de file staan en alleen maar tijdens kantooruren werken. Zij willen hun werk kunnen doen waar ze zelf willen en wanneer ze dit zelf een goed moment vinden.
De best mogelijke oplossing
Dat is voor ieder bedrijf toch net weer even anders en de juiste oplossing kan daarom uiteenlopend zijn. Veel bedrijven hebben namelijk nog oudere applicaties in gebruik die prima voldoen. Maar deze applicaties kunnen vaak niet op afstand worden gebruikt op de moderne werkplek.
Ook de huidige manier van werken die jouw medewerkers gewend zijn, is een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Is men bijvoorbeeld gewend een VPN-sessie op te zetten en met een traditionele fileserver te werken, of is men gewend om met Microsoft Teams in groepen met elkaar te werken en bestanden te delen? De praktijk leert dat zo’n grote overstap van de één op de andere dag niet helpt bij de adoptie.
Waar moet ik rekening mee houden?
Je zal dus eerst moeten inventariseren waar je met jouw organisatie naar toe wil. Bieden we iedereen een laptop aan en gaan we op kantoor flexwerken? Of krijgt iedereen zijn eigen vaste werkplek en hoeft men niet thuis te werken? Of heeft jouw organisatie meerdere gebruikersgroepen met verschillende wensen? Is er geen behoefte om vanuit huis te werken? Dan volstaat een thin client mogelijk.
Inventariseer wat de mogelijkheden van jouw applicatielandschap op dit moment is. Zijn er applicaties die je kan onderbrengen bij de applicatieleverancier en via een webbrowser beschikbaar is? Of wanneer dit niet kan, is het wel mogelijk om deze in een Datacenter te hosten? Als dit ook niet kan, zal je ergens binnen jouw bedrijf eigen hardware moeten faciliteren en moeten nadenken over de ontsluiting naar de werkplekken.
Veel van onze klanten willen van een hybride omgeving (dus in-huis en clouddiensten) de overstap maken naar Cloud-only diensten. Hierin zien wij dat Cloudbased computing (zoals Microsoft Azure Virtual Desktop) veelal de voorkeur geniet. Enerzijds omdat alle bedrijfsdata dan in de serveromgeving blijft en je hier grip op hebt. Anderzijds om medewerkers te faciliteren in de behoeften om altijd en overal te kunnen werken om zo de productiviteit te verhogen.
Vergeet het Security model
Laat je goed informeren of het toegepaste securitymodel in alle mogelijke manieren van werken nog steeds toe te passen is en waar mogelijk, zelfs uit te breiden is. Zeker het flexibel werken op ieder moment van de dag en vanaf waar men wil, vergt van jouw organisatie een andere visie en aanpak qua security.
Hulp nodig bij het inrichten van een moderne werkplek?
Uiteindelijk geldt voor jouw medewerkers maar één ding; De werkplek moet het gewoon altijd doen en het liefst met zo weinig mogelijk beperkingen. Het maakt de medewerker zelf namelijk helemaal niks uit waar de data staat en hoe jij het als bedrijf verder hebt geregeld.
Als je zelf niet iedere dag met ICT bezig bent, maakt het daarom veelal ook lastig om de moderne werkplek voor jouw organisatie te definieren. Mocht je vrijblijvend is willen sparren over de juiste oplossing voor jouw organisatie? Of gewoon een aantal vragen hebt? Dan zijn wij bereid hier samen met jou een businesscase voor op te stellen.
Neem gerust contact met ons op via info@itis.nl voor meer informatie over de mogelijkheden.
Cybersecurity; Waarom ook jij actie moet ondernemen!
Cybersecurity
Waarom ook jij actie moet ondernemen!
Mede door een verdergaande digitalisering wordt Cybersecurity steeds belangrijker. Ieder bedrijf loopt het risico vroeg of laat getroffen te worden door een cyberaanval en hier dien je als bedrijf jezelf op voor te bereiden. Vanuit ITIS helpen we bedrijven graag om hun cybersecurity te verbeteren en een veilige omgeving realiseren. Wat zijn de meest voorkomende risico’s tegenwoordig? Veelvoorkomende aanvallen zijn phishing, ransomware, DDoS-aanvallen, malware en zero-day aanvallen.
Europese Cyberwet NIS2; Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Europese wetgeving
Europese Cyberwet NIS2; Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Sinds 2018 is de Europese NIS1 (Netwerk- en Informatiesystemen) richtlijn van toepassing om essentiele- & belangrijke bedrijven beter cyber weerbaar te maken. Mede door Covid is de digitale transformatie versneld en het aantal phising pogingen, malware- en ransomware aanvallen aanzienlijk toegenomen. Om deze reden zal Europa de NIS2 richtlijn eind 2022 of begin 2023 introduceren. Ben jij voorbereid op de nieuwe Europese wetgeving?
Waarom ook jouw bedrijf een Disaster recovery plan nodig heeft in de cloud
Disaster recovery
Waarom ook jouw bedrijf een Disaster recovery plan nodig heeft in de cloud
Ook jouw bedrijf kan getroffen worden door hackers, ransomware, virussen en calamiteiten zoals brand-, waterschade of langdurige stroom- of internetstoringen. Heb jij voor al deze scenario’s al bepaald wat een acceptabele downtime is en een disaster recovery plan gereed? Het is ook verstandig hier over na te denken bij werken in de cloud. Meer weten?
Blijf op de hoogte
Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!