Cybersecurity
Waarom ook jij actie moet ondernemen!
Mede door een verdergaande digitalisering wordt Cybersecurity steeds belangrijker. Ieder bedrijf loopt het risico vroeg of laat getroffen te worden door een cyberaanval en hier dien je als bedrijf jezelf op voor te bereiden. Vanuit ITIS helpen we bedrijven graag om hun cybersecurity te verbeteren en een veilige omgeving realiseren. Wat zijn de meest voorkomende risico’s tegenwoordig? Veelvoorkomende aanvallen zijn phishing, ransomware, DDoS-aanvallen, malware en zero-day aanvallen. Dit zijn slechts de meest voorkomende voorbeelden die jouw bedrijf kunnen treffen. Hoe kan je jouw bedrijf dan beter beschermen? Naast de technische inrichting volgens de meest recente standaarden zal er vanuit bedrijfsbeleid ook het nodige georganiseerd dienen te worden.
In dit artikel een zestal punten waar je aan kunt denken.
1. Risicoanalyse
Het hoofddoel van een IT Risicoanalyse is om inzicht te krijgen in de potentiële risico’s waarmee de IT-infrastructuur en gegevens van een organisatie worden geconfronteerd. Dit omvat het identificeren van zwakke punten, bedreigingen en mogelijke gevolgen voor de bedrijfsvoering. Het begint met het identificeren van alle IT-assets van een organisatie, zoals hardware, software, gegevens en personeel, die van vitaal belang zijn voor de bedrijfsvoering.
2. Beveiligingsstrategie
Een IT-beveiligingsstrategie is een plan dat een organisatie helpt om haar informatie- en technologie infrastructuur te beschermen tegen potentiële bedreigingen en beveiligingsrisico’s. In je beveiligingsstrategie maak je onder andere ook een risicobeoordeling, beleidsvorming en een incident responseplan.
3. Training
Het opleiden van medewerkers over beveiligingsbewustzijn is van cruciaal belang. Medewerkers moeten zich bewust zijn van beveiligingsrisico’s, best practices en hoe ze beveiligingsmaatregelen moeten volgen. Door hen goed te trainen en wekelijks eraan te herinneren neemt de kans op menselijke fouten aanzienlijk af.
4. Monitoring en detectie
Monitoring verwijst naar het proces van voortdurend toezicht houden op IT-systemen, netwerken, applicaties en andere digitale bronnen om operationele status, prestaties en beveiliging te bewaken. Detectie verwijst naar het proces van het identificeren van ongeoorloofde activiteiten, anomalieën of beveiligingsinbreuken binnen een IT-omgeving.
5. Incident response plan
Een beveiligingsstrategie omvat ook een Incident response plan voor het reageren op beveiligingsincidenten. Dit omvat het identificeren, melden, onderzoeken en herstellen van beveiligingsincidenten om verdere schade te voorkomen. Indien je een beveiligingsincident dient te melden, zal je ook aan dienen te tonen welke gegevens gelekt zijn.
6. Back-up beleid & disaster recoveryplan
Als je dan toch getroffen wordt, dan zal in ieder geval je bedrijfsdata veiliggesteld moeten hebben en daarom dus een plan gereed hebben. In dit plan zal vastgelegd dienen te zijn wat een acceptabele downtime is voor het bedrijf alvorens je de systemen weer operationeel wenst te hebben, maar ook met welke interval je een simulatie wenst te doen om zeker te weten dat dit in het geval van een calamiteit werkt.
Het is dus écht belangrijk om te beseffen dat cybersecurity niet iets is dat je eenmalig hoeft in te richten en je vervolgens achterover kan leunen. Het is echt een doorlopend proces dat voortdurend aandacht en onderhoud vereist. Naast het opstellen van een plan zal je dus ook moeten zorgdragen voor regelmatige evaluatie en bijwerking van je cybersecuritystrategie.
Conclusie
Begin vandaag nog met jezelf te beschermen tegen de risico’s van cyberaanvallen! Om je daarbij te helpen zullen wij de komende periode het bovenstaande stappenplan op elk onderwerp dieper inzoomen.
Cybersecurity; Waarom ook jij actie moet ondernemen!
Cybersecurity
Waarom ook jij actie moet ondernemen!
Mede door een verdergaande digitalisering wordt Cybersecurity steeds belangrijker. Ieder bedrijf loopt het risico vroeg of laat getroffen te worden door een cyberaanval en hier dien je als bedrijf jezelf op voor te bereiden. Vanuit ITIS helpen we bedrijven graag om hun cybersecurity te verbeteren en een veilige omgeving realiseren. Wat zijn de meest voorkomende risico’s tegenwoordig? Veelvoorkomende aanvallen zijn phishing, ransomware, DDoS-aanvallen, malware en zero-day aanvallen.
Europese Cyberwet NIS2; Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Europese wetgeving
Europese Cyberwet NIS2; Wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Sinds 2018 is de Europese NIS1 (Netwerk- en Informatiesystemen) richtlijn van toepassing om essentiele- & belangrijke bedrijven beter cyber weerbaar te maken. Mede door Covid is de digitale transformatie versneld en het aantal phising pogingen, malware- en ransomware aanvallen aanzienlijk toegenomen. Om deze reden zal Europa de NIS2 richtlijn eind 2022 of begin 2023 introduceren. Ben jij voorbereid op de nieuwe Europese wetgeving?
Waarom ook jouw bedrijf een Disaster recovery plan nodig heeft in de cloud
Disaster recovery
Waarom ook jouw bedrijf een Disaster recovery plan nodig heeft in de cloud
Ook jouw bedrijf kan getroffen worden door hackers, ransomware, virussen en calamiteiten zoals brand-, waterschade of langdurige stroom- of internetstoringen. Heb jij voor al deze scenario’s al bepaald wat een acceptabele downtime is en een disaster recovery plan gereed? Het is ook verstandig hier over na te denken bij werken in de cloud. Meer weten?
Blijf op de hoogte
Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!