Immutable back-up

Immutable back-up heeft de toekomst!

Net als met (bijna) alles in de wereld, is er ook sinds de jaren 2000 behoorlijk wat veranderd in IT back-up land. Dit in zowel de manier, de kosten, de techniek als de veiligheid. We beginnen met een terugblik in de tijd en de huidige manier voor het maken van een back-up. Tot slot leggen we aan je uit wat een immutable back-up is.

Het verleden: de tape back-up

Voor de wat oudere generatie onder ons was de tape back-up de standaard. Aan het einde van elke dag een bandje in de machine die lekker in de avond of heel de nacht kon draaien. En vergeet dan vervolgens niet de schema’s die eraan hingen: elke dag, week, maand, kwartaal en jaar!

Voor de gelukkigen onder ons was er de tape robot, waarbij je niet elke dag hoefde te wisselen en er een ‘voorraad’ in kon.

Als je dagelijks een back-up had, was de retentietijd eigenlijk heel goed. Maar hoe vaak kwam het voor dat er werd getest of hetgeen wat er op moest staan, ook daadwerkelijk op de tape stond? Dat was soms een vervelende verrassing. Daarnaast moest je ook een tape mee naar huis nemen, want als er bijvoorbeeld op kantoor brand uitbrak, had je alsnog geen back-up beschikbaar. Maar destijds wist men niet beter.

Tegenwoordig: de online back-up

Gedurende de tijd maakte langzaam maar zeker de online back-up zijn intrede. Geen tapes meer en alles lekker online én automatisch. Het begin had echter wel de nodige technische en financiële struggles. Zo waren de internetverbindingen niet altijd ideaal en de kosten per GB per dag/maand waren nog best fors.

Alleen dan staat al je data nu in een online back-up omgeving, maar is dat tegenwoordig nog wel veilig?

De toekomst: Immutable back-up

Zoals je wellicht hebt opgemerkt (of nog niet), is dat we het nog niet gehad hebben over de veiligheid van de oplossingen. Hacken en/of ransomware zijn tegenwoordig aan de orde van de dag. Want wat als je online back-up gehackt en niet meer beschikbaar is? Dan heb je toch een behoorlijk probleem en is het betalen van Crypto valuta soms de enige oplossing.

Ook daarin zien we de laatste ontwikkeling op dit gebied: IMMUTABLE! Bij immutable back-ups kunnen de bestanden in de omgeving door niemand meer worden gewijzigd of aangepast. Op deze manier weet je zeker dat de data altijd veilig staat en niet versleuteld kan worden door kwaadwillenden.

Het effectief bewaren van Immutable back-ups verzekert je ervan dat je altijd de beschikking hebt over jouw data. Met de immutable back-up oplossing voorkom je dus dat kwaadwillenden nog een kans maken om de data van het bedrijf te versleutelen.

Ook zijn de kosten een fractie van de traditionele online back-up oplossingen!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, of wil je meer weten over de mogelijkheden van de immutable back-up oplossing voor jouw bedrijf? Dan komen Rob en Ferry graag met je in contact via info@itis.nl.

Immutable back-up heeft de toekomst!

8 juli 2022|Managed Services|

Immutable back-up

Immutable back-up heeft de toekomst!

Net als met (bijna) alles in de wereld, is er ook sinds de jaren 2000 behoorlijk wat veranderd in IT back-up land. Dit in zowel de manier, de kosten, de techniek als de veiligheid. We beginnen met een terugblik in de tijd en de huidige manier voor het maken van een back-up. Tot slot leggen we aan je uit wat een immutable back-up is.

Netwerkverkeer, wat komt er binnen en wat gaat er goed?

9 november 2020|Managed Services|

Netwerkverkeer

NETWERKVERKEER, WAT KOMT ER BINNEN EN WAT GAAT ER UIT?

Bijna elk bedrijf zorgt voor goede antivirus software op de werkplek. Op deze manier kan het netwerk beschermd worden tegen een cyberaanval van buitenaf. Maar hoe zit het eigenlijk met al het uitgaande netwerkverkeer? Op welke manier worden er bijvoorbeeld links gelegd vanuit het bedrijf met discutabele websites in het buitenland? En hoe breng je risico’s in kaart welke schade kunnen veroorzaken voor

De moderne werkplek, waar moet ik aan denken?

21 september 2020|Managed Services|

De moderne werkplek DE MODERNE WERKPLEK, WAAR MOET IK AAN DENKEN??

In de afgelopen jaren hebben digitale innovaties en nieuwe technologieën ons leven flink veranderd. Niet alleen in de privésfeer, maar ook op zakelijk gebied. We netwerken via LinkedIn in de trein en ook de virtuele kop koffie is gewoon geworden. Samenwerken doen we vanuit huis of aan de andere kant van de wereld. Maar wat hiervoor nodig is? Een moderne werkplek

Blijf op de hoogte

Schrijf uzelf in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

*Verplicht
2022-07-20T07:07:06+00:008 juli 2022|Managed Services|
Terug naar boven