Health, Safety & Environment
In het Jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie staat dat er ook in het 2025 extra focus gaat zijn op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkplek
Op 14 november 2024 heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie het Jaarplan 2025 gepubliceerd. Ook in het derde uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2023 – 2026 zal er extra focus zijn op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkplek. Een belangrijk doel in het Jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie is dat werkgevers zich nog meer moeten gaan bezighouden met het beschermen van de medewerkers tegen schadelijke blootstelling. In dit artikel vind je een korte samenvatting over het programma gevaarlijke stoffen in het Jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Stofgroepen waarop je extra focus moet hebben
In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Jaarlijks sterven er 3.000 mensen door blootstelling op het werk. Met 2.100 sterfgevallen per jaar is kanker de meest voorkomende oorzaak. Ondanks deze cijfers is de registratie en het beleid van de gevaarlijke stoffen vaak niet op orde. Om die reden zal de Nederlandse Arbeidsinspectie ook in het derde uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2023-2026 extra focus hebben op het gebruik van gevaarlijke stoffen.
In het Meerjarenplan 2023 – 2026 staat dat er ook in 2025 extra focus gaat zijn op onderstaande stofgroepen:
- Kankerverwekkende stoffen
- Mutagene stoffen
- Reprotoxische stoffen
- Irriterende stoffen
- Neurotoxische stoffen
- Sensibliserende stoffen
- Diiscocyanaten
Daarnaast zal er ook extra aandacht zijn op het gebruik van de (Potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen, terug te vinden op de totale (P)ZZS-lijst van het RIVM. Weten hoe je bovenstaande stofgroepen kunt herkennen op de werkplek? Lees dan het artikel op Labinsights: Op deze 9 stofgroepen heeft de NL Arbeidsinspectie in de komende jaren extra focus. Is er sprake van een ongeval door werken met gevaarlijke stoffen op de werkplek? Dan zal de Nederlandse Arbeidsinspectie standaard onderzoek doen en hierbij samenwerken met andere stakeholders om hier invulling aan te kunnen geven.
Belangrijke Interventies in 2025
Het doel van het programma gevaarlijke stoffen richt zich op het beschermen van de medewerkers aan blootstelling op de werkplek. Elke werkgever is verplicht om te zorgen voor een goed bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemers. De zorgplicht werkgever is opgenomen in Artikel 4.1b van het Arbobesluit. Maar in de praktijk doen werkgevers (te) weinig om hun medewerkers te beschermen.
Het programma zet een mix aan interventies in bij luchthavens, metaalindustrie, hout-, timmer- en meubelindustrie, industriële schoonmaak en de voedselketen. Naast het geven van voorlichtingen over de ARIE-richtlijn zal de inspectie zich ook richten op het identificeren van potentiële ARIE bedrijven die zich nog niet gemeld hebben. Dit wordt gedaan op basis van een inschatting van een risicoprofiel.
Jaarplan 2025 en het Meerjarenplan 2023-2026 van de Nederlandse Arbeidsinspectie
Na het lezen van dit artikel meer weten over de inhoud van het Jaarplan 2025 of het Meerjarenplan 2023-2026 van de Nederlandse Arbeidsinspectie? Klik dan op onderstaande downloadlinks voor meer informatie.
- Jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie download
- Meerjarenplan 2023-2026 van de Nederlandse Arbeidsinspectie download
Hulp nodig om de registratie van de gevaarlijke stoffen op orde te krijgen en te houden? Neem dan contact met ons op via info@itis.nl of vraag het gratis e-book: Veilig werken met gevaarlijke stoffen; CHECK! aan voor meer informatie.
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Health, Safety & Environment
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Het jaar 2024 is weer voorbijgevlogen en graag blikken wij daarom nog een keer terug. Net als in 2023 was 2024 het jaar van kennis delen, een HSE klantevent en nieuwe versies van SOFOS 360 en Chemwatch. Wij kunnen terugblikken op een bijzonder goed jaar en wij hopen jullie ook in 2025 weer van dienst te mogen zijn.
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Health, Safety & Environment
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Alle PFAS staan in Nederland op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van het Ospar verdrag. Belangrijk om te weten is dat organisaties zich dienen te houden aan de minimalisatieplicht met ingang van 14 november 2024.
Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 2 december 2024
02-12-2024
Nieuwe Zeer Zorgwekkende Stoffen lijst per 2 december 2024 beschikbaar
Het RIVM heeft op 2 december 2024 de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu, omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn lood, koper
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu