Health, Safety & Environment

TSB Regeling; Eenmalige Financiële tegemoetkoming bij ziekte door werken met gevaarlijke stoffen

In Nederland hebben ruim 1 miljoen mensen te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid. Dat blijkt ook uit de cijfers. Jaarlijks sterven 3.000 mensen door blootstelling. Nog veel meer mensen worden chronisch ziek. Werkenden die ziek zijn geworden door blootstelling kunnen vanaf 1 januari 2023 een eenmalige financiële tegemoetkoming aanvragen op grond van de TSB Regeling.

Meer weten over deze regeling? Lees dan snel verder!

De TSB regeling in het kort

De afkorting TSB staat voor Regeling tegemoetkoming stoffengerelateerde beroepsziekten (TSB). Deze regeling gaat in op 1 januari 2023. Wanneer je ziek bent geworden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk is het mogelijk om een eenmalige financiële tegemoetkoming aan te vragen. Het aanvragen van deze tegemoetkoming is bedoeld voor werkenden met de ziekten:

  • Longkanker door asbest;
  • Allergisch beroepsastma;
  • Schilderziekte (CSE).

Voorwaarde

Om in aanmerking te komen voor de TSB Regeling moet het aannemelijk zijn dat de ziekte is veroorzaakt door werken met gevaarlijke stoffen. Dat klikt heel logisch. Maar niet voor iedereen is duidelijk of men in aanmerking komt voor deze regeling. Daarom in dit artikel een aantal voorbeelden van werkenden die aanspraak zouden kunnen maken op de TSB regeling. Stel je hebt longkanker en in het verleden gewerkt voor een bedrijf welke gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest. Van deze stof is bekend dat werken met asbest op de lange termijn kan leiden tot kanker. In dit geval is het dan ook aannemelijk dat iemand ziek geworden is door blootstelling aan de gevaarlijke stof asbest op het werk.

Op dit moment ziek thuis met COPD en in het verleden gewerkt als kapster? Dan kan het zijn dat je bent blootgesteld aan allergenen (verwerkt in haarverfproducten) en daardoor ziek bent geworden. Ook in dit geval is het aannemelijk dat je ziek bent geworden door blootstelling op het werk. Tot slot nog een laatste voorbeeld. Je hebt gewerkt als schilder voor een schildersbedrijf en naar aanleiding daarvan last van vergeetachtigheid of concentratiestoornissen. Ook dan is het aannemelijk dat je ziekt bent geworden door blootstelling op het werk. Dit zijn namelijk beroepsziekten welke in verband gebracht kunnen worden met de gebruikte oplosmiddelen in verfproducten.

Aanmelden voor de financiële tegemoetkoming

Voor werkenden met een beroepsziekte is het mogelijk om zich vanaf 1 januari 2023 aan te melden voor de TSB Regeling. Hiervoor kunnen zij terecht op de website van het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke Stoffen (ISBG). Op deze website is nu alvast meer informatie te vinden over de regeling en de voorwaarden waar men aan moet voldoen. Na aanmelding zal het ISBG contact opnemen om een toelichting te verzorgen op de aanvraagprocedure.

Wat zijn ototoxische stoffen?

26 augustus 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Wat zijn ototoxische stoffen?

Blootstelling aan ototoxische stoffen kunnen schadelijk zijn voor het gehoor, het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigen. Ototoxische stoffen kunnen dit doen door blootstelling bij inademen, huidcontact of bij inslikken. Bekende symptomen zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en evenwichtsproblemen. Naast geneesmiddelen kom je deze groep van gevaarlijke stoffen tegen in chemische producten op de werkplek. Op termijn kan blootstelling aan deze chemische producten ototoxische effecten veroorzaken.

CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen

19 augustus 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen

De Europese Commissie heeft in april 2023 een gedelegeerde verordening tot wijziging van de CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 gepubliceerd. Hierin zijn nieuwe gevarenklassen en criteria voor de indeling etikettering en verpakking van stoffen en mengsels vastgesteld. Meer weten? In dit artikel informeren we je over de meest belangrijke wijzigingen. Daarnaast hebben we ook de nieuwe gevarenklassen voor je uitgewerkt.

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

9 juli 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

Blootstelling aan CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen, Reproductietoxisch) kan op termijn leiden tot kanker, onze genen beschadigen of schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en/of het (on)geboren kind. Om deze stoffen te herkennen kan je de SZW-lijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadplegen. Maar op deze lijst staan niet de verdachte CMR-stoffen. Weten hoe je deze kunt herkennen? Dat en meer lees

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-12-09T09:01:49+00:002 december 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven