Health, Safety & Environment
De stof alcoholethoxylaat in glansspoelmiddelen voor commerciële vaatwassers schadelijk voor de gezondheid
Bijna iedereen heeft thuis een vaatwassers in de keuken om de afwas te doen. Wat mij betreft één van de beste uitvindingen van deze eeuw. Het gebruik van een vaatwasser scheelt je een hoop tijd. En de vaat wordt ook nog eens vele malen schoner dan afwassen met de hand. Voor een schone vaat moet het water minimaal 60°C graden zijn. Een temperatuur welke gemakkelijk wordt behaald met de vaatwasser. Alleen maar voordelen wat ons betreft. Maar wanneer je op het werk gebruik maakt van een commerciële vaatwasser is het advies om extra alert te zijn. De stof alcoholethoxylaat in gebruikte glansspoelmiddelen kan namelijk leiden tot chronische ziekten. Meer weten? Lees dan snel verder!
Commerciële vaatwassers
Op sommige plekken is het belangrijk dat de vaat binnen enkele minuten schoon is. In een restaurant of ziekenhuis heb je geen tijd om een heel programma te wachten tot de vaat schoon is. Binnen dit soort organisaties maakt men gebruik van commerciële vaatwassers. Deze maken de vaat binnen enkele minuten brandschoon en droog. En dat is wat je wilt om het servies weer snel te kunnen gebruiken. Maar uit onderzoek van de University of Zurich (UZH) dat het gebruik ervan niet zonder risico’s is. Dat heeft met name te maken met de stof alcoholethoxylaat in commerciële glansspoelmiddelen. Deze stof kan op termijn een toxisch effect hebben op het maagdarmkanaal.
Alcoholethoxylaat op schone vaat
Het programma van een commerciële vaatwassers bestaat uit twee programma’s. In het eerste programma wordt de vaat gedurende 60 seconden onder hoge druk schoongespoeld met heet water en afwasmiddel. Daarna wordt de vaat nogmaals gedurende 60 seconden gewassen en gedroogd. Bij het tweede programma wordt ook een glansspoelmiddel aangebracht. Het glansspoelmiddel blijft in vele gevallen achter op de schone vaat omdat er geen extra programma is om deze te verwijderen.
En dat heeft als gevolg dat deze chemische resten in het maagdarmkanaal terecht kunnen komen. De stof alcoholethoxylaat kan schade toebrengen aan de epitheliale barrière in de darm. Deze barrière regelt welke voedingstoffen het lichaam binnenkomen. Een defect aan deze barrière wordt in verband gebracht met aandoeningen als diabetes, artritis, levercirrose, chronische depressie en de ziekte van Alzheimer.
Advies
De stof alcoholethoxylaat kom je met name tegen in glansspoelmiddelen voor commerciële vaatwassers. Om de kans op schade aan de gezondheid te voorkomen is verstandig om te kiezen voor een alternatief. Vergeet daarnaast bij commercieel gebruik niet om bij de leverancier van het glansspoelmiddel een veiligheidsinformatieblad op te vragen. Het hebben en bijhouden van een veiligheidsinformatieblad bij het gebruik van chemische producten op de werkplek is wettelijk verplicht. In dit artikel op onze website kun je meer lezen over veiligheidsinformatiebladen op de werkplek.
PFAS in wijn: een onzichtbare cocktail van risico’s
Health, Safety & Environment
PFAS in wijn: een onzichtbare cocktail van risico’s
Een goed glas wijn bij het eten – wie zegt daar nee tegen? Toch blijkt uit recent onderzoek dat dit glas weleens minder onschuldig kan zijn dan gedacht. In wijnen uit heel Europa zijn alarmerend hoge concentraties PFAS aangetroffen. Zelfs in biologische wijnen.
TFA: een hardnekkig restproduct
Het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) analyseerde 49 wijnen
Onderzoek TNO en KWF: jaarlijks minstens 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op het werk!
Health, Safety & Environment
Onderzoek TNO en KWF: jaarlijks minstens 7.000 kankerdiagnoses door blootstelling op het werk!
In maart 2025 is het resultaat gepubliceerd van een onderzoek naar werkgerelateerde kankerdiagnoses. TNO heeft in opdracht van de stichting KWF kankerbestrijding onderzoek gedaan naar blootstelling aan schadelijke stoffen en UV-straling op het werk. Uit dit onderzoek is gebleken dat jaarlijks 7.000 Nederlanders kanker krijgen door werken met gevaarlijke stoffen en door UV-straling tijdens het
Gevaarlijke stoffen op de werkplek. Bedrijven overtreden massaal de Arbowet!
Health, Safety & Environment
Gevaarlijke stoffen op de werkplek. Bedrijven overtreden massaal de Arbowet!
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben dagelijks te maken met gevaarlijke stoffen op de werkplek. Elk jaar sterven er ruim 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met ruim 2.100 sterfgevallen per jaar is kanker de meest voorkomende ziekte. Om die reden is het ontzettend belangrijk om de inventarisatie van kankerverwekkende stoffen op orde te hebben
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu