Health, Safety & Environment

Dit wil je weten over de stof acrylamide in voeding!

Weleens gehoord over de stof acrylamide? Het is een grondstof van polyacrylamide, een plastic soort. Deze stof wordt gebruikt om bijvoorbeeld riolen waterdicht te maken en bij het verwerken van afval. Ook krijgen we deze stof dagelijks binnen via onze voeding. Vanuit het voedingscentrum adviseert men om de inname van acrylamide te beperken. Een hoge inname van de stof kan op termijn mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Meer weten over deze stof? Dat en meer lees je in dit artikel op de website van ITIS.

Over de stof acrylamide

De stof acrylamide kan ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 120 °C. Het betreft een chemisch proces waarbij suikers en aminozuren met elkaar reageren (Maillard-reactie) als gevolg van hitte. Per toeval werd het bestaan van de stof ontdekt door wetenschappers in 2002. Deze reactie verandert de kleur van het voedsel en de geur die daarbij vrijkomt doet velen van ons watertanden. Voorbeelden van zetmeelrijke producten waarin de stof acrylamide voorkomt zijn; friet, chips, (geroosterd) brood, koekjes, crackers, ontbijtgranen en granola.

Zie deze lijst op de website van aHealthylife voor een overzicht van de hoeveelheid acrylamide per voedingsmiddel.

Schadelijk voor de gezondheid

Op basis van dierstudies concludeert men dat een hoge inname van de stof acrylamide op termijn kan leiden tot kanker en een verminderde vruchtbaarheid bij mensen. Er zijn inmiddels onderzoeken die aantonen dat er ook een verband gelegd kan worden tussen inname van de stof bij zwangerschap en een lager geboortegewicht.

Op de SZW-lijst staat de stof acrylamide (CAS nummer: 79-06-1) dan ook als verdacht kankerverwekkend, mutageen en reproductietoxisch vermeldt. Een hoge blootstelling aan de stof acrylamide op het werk kan op termijn leiden tot schade aan het zenuwstelsel en een verminderde vruchtbaarheid. Is er kans op blootstelling aan deze stof op de werkplek? Dan is het wettelijk verplicht om voor deze stof de STOP-strategie te hanteren.

Inname acrylamide reduceren

Uit recent onderzoek van de Europese voedselwaakhond SAFE bleek dat de hoeveelheid acrylamide in voedingsmiddelen tot vijf keer hoger is dan wettelijk is toegestaan in de Europese Unie (EU) middels benchmarkniveaus. Met name jongeren consumeren deze producten; friet, chips en koekjes.

In een groot aantal dagelijkse voedingsmiddelen komen we de stof acrylamide tegen. Het is dan ook bijna onmogelijk om de stof te vermijden. Het is nog niet bewezen dat een hoge inname van acrylamide op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid bij mensen. Maar uitsluiten kunnen we het ook niet. Om die reden kan het dan ook geen kwaad om te proberen de inname te beperken.

Hieronder een aantal tips om de inname van acrylamide te reduceren:

  • Bak aardappelproducten (geldt ook voor geroosterd brood) goudgeel en NIET goudbruin;
  • Volg aanwijzingen voor bereiding op de verpakking van de fabrikant. Bereiding van ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituurpan!
  • Stoom, stoof of kook voeding;
  • Laat aangebrand voedsel staan.

Natuurlijk mogen we ook af en toe genieten van het leven. En daar hoort wat mij betreft af en toe een frietje, koek en chips bij! Je kunt deze producten prima eten als je het maar met mate doet!

Potentiële ZZS lijst per 4 oktober 2023 beschikbaar!

4 oktober 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Potentiele ZZS lijst per 4 oktober 2023 beschikbaar!

Naast de lijst van zeer zorgwekkende stoffen is er ook een potentiële lijst van zeer zorgwekkende stoffen (PZZS). Dit zijn stoffen welke mogelijk voldoen aan de ZZS criteria, maar zijn nog niet als ZZS geïdentificeerd. De reden daarvan kan zijn dat bepaalde gegevens van de stof of het mengsel nog ontbreken, of omdat de evaluatie van beschikbare gegevens nog moet

Mogelijke uitbreiding SVHC-lijst op 16 oktober; dit zijn de kandidaten!

3 oktober 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Mogelijke uitbreiding SVHC-lijst op 16 oktober

Veilig werken met gevaarlijke stoffen begint met het weten waar je mee te maken hebt. Het is belangrijk om jezelf voor gebruik van gevaarlijke stoffen te informeren over de risico’s voor jouw gezondheid en het milieu. Wanneer je dat niet doet kan werken met een gevaarlijke stof leiden tot onomkeerbare gevolgen voor jouw eigen gezondheid of het milieu. Om deze stoffen te

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 25 september 2023 beschikbaar

26 september 2023|HSE Solutions|

25-09-2023

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 24 april beschikbaar

Het RIVM heeft op 25 september jl. de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper en

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2023-04-21T06:47:09+00:0020 april 2023|HSE Solutions|
Terug naar boven