Health, Safety & Environment
Dit wil je weten over de stof acrylamide in voeding!
Weleens gehoord over de stof acrylamide? Het is een grondstof van polyacrylamide, een plastic soort. Deze stof wordt gebruikt om bijvoorbeeld riolen waterdicht te maken en bij het verwerken van afval. Ook krijgen we deze stof dagelijks binnen via onze voeding. Vanuit het voedingscentrum adviseert men om de inname van acrylamide te beperken. Een hoge inname van de stof kan op termijn mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Meer weten over deze stof? Dat en meer lees je in dit artikel op de website van ITIS.
Over de stof acrylamide
De stof acrylamide kan ontstaan bij het verhitten van zetmeelrijke producten boven de 120 °C. Het betreft een chemisch proces waarbij suikers en aminozuren met elkaar reageren (Maillard-reactie) als gevolg van hitte. Per toeval werd het bestaan van de stof ontdekt door wetenschappers in 2002. Deze reactie verandert de kleur van het voedsel en de geur die daarbij vrijkomt doet velen van ons watertanden. Voorbeelden van zetmeelrijke producten waarin de stof acrylamide voorkomt zijn; friet, chips, (geroosterd) brood, koekjes, crackers, ontbijtgranen en granola.
Zie deze lijst op de website van aHealthylife voor een overzicht van de hoeveelheid acrylamide per voedingsmiddel.
Schadelijk voor de gezondheid
Op basis van dierstudies concludeert men dat een hoge inname van de stof acrylamide op termijn kan leiden tot kanker en een verminderde vruchtbaarheid bij mensen. Er zijn inmiddels onderzoeken die aantonen dat er ook een verband gelegd kan worden tussen inname van de stof bij zwangerschap en een lager geboortegewicht.
Op de SZW-lijst staat de stof acrylamide (CAS nummer: 79-06-1) dan ook als verdacht kankerverwekkend, mutageen en reproductietoxisch vermeldt. Een hoge blootstelling aan de stof acrylamide op het werk kan op termijn leiden tot schade aan het zenuwstelsel en een verminderde vruchtbaarheid. Is er kans op blootstelling aan deze stof op de werkplek? Dan is het wettelijk verplicht om voor deze stof de STOP-strategie te hanteren.
Inname acrylamide reduceren
Uit recent onderzoek van de Europese voedselwaakhond SAFE bleek dat de hoeveelheid acrylamide in voedingsmiddelen tot vijf keer hoger is dan wettelijk is toegestaan in de Europese Unie (EU) middels benchmarkniveaus. Met name jongeren consumeren deze producten; friet, chips en koekjes.
In een groot aantal dagelijkse voedingsmiddelen komen we de stof acrylamide tegen. Het is dan ook bijna onmogelijk om de stof te vermijden. Het is nog niet bewezen dat een hoge inname van acrylamide op termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid bij mensen. Maar uitsluiten kunnen we het ook niet. Om die reden kan het dan ook geen kwaad om te proberen de inname te beperken.
Hieronder een aantal tips om de inname van acrylamide te reduceren:
- Bak aardappelproducten (geldt ook voor geroosterd brood) goudgeel en NIET goudbruin;
- Volg aanwijzingen voor bereiding op de verpakking van de fabrikant. Bereiding van ovenfriet bijvoorbeeld niet in de frituurpan!
- Stoom, stoof of kook voeding;
- Laat aangebrand voedsel staan.
Natuurlijk mogen we ook af en toe genieten van het leven. En daar hoort wat mij betreft af en toe een frietje, koek en chips bij! Je kunt deze producten prima eten als je het maar met mate doet!
Jaarplan 2025 Nederlandse Arbeidsinspectie
Health, Safety & Environment
In het Jaarplan 2025 van de Nederlandse Arbeidsinspectie staat dat er ook in het 2025 extra focus gaat zijn op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkplek
Op 14 november 2024 heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie het Jaarplan 2025 gepubliceerd. Ook in het derde uitvoeringsjaar van het Meerjarenplan 2023 – 2026 zal er extra focus zijn op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkplek. Een belangrijk doel in
Kijk verder dan de H-zinnen bij de inventarisatie van CMR-stoffen
Health, Safety & Environment
Inventarisatie CMR-stoffen op de werkplek. Kijk verder dan alleen de H-zinnen!
In Nederland sterven er jaarlijks 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met ruim 2.100 sterfgevallen per jaar is kanker de meest voorkomende doodsoorzaak. Om die reden is het dan ook belangrijk om de inventarisatie van (verdachte) CMR-stoffen op orde te hebben en te houden. Het is voor organisaties die te maken hebben
Nieuwe SVHC lijst per 7 november 2024 beschikbaar!
Health, Safety & Environment
De SVHC lijst per 7 november 2024 beschikbaar!
Op donderdag 7 november 2024 heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een nieuwe versie van de SVHC lijst gepubliceerd. Aan de nieuwe kandidatenlijst is één nieuwe stof toegevoegd. Deze stof staat op de nominatie om opgenomen te worden in de REACH-bijlage XIV lijst (REACH-verordening EG nr. 1907/2006, (artikel 59, lid 2) – ( 10)). Bij het gebruik van
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu