Health, Safety & Environment
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Alle PFAS staan in Nederland op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van het Ospar verdrag. Belangrijk om te weten is dat organisaties zich dienen te houden aan de minimalisatieplicht met ingang van 14 november 2024. In dit artikel lees je meer over het gebruik van PFAS op de werkplek en hoe je deze stoffen kunt herkennen.
Wat zijn PFAS eigenlijk?
Om te beginnen is het goed om te weten waar de afkorting PFAS eigenlijk voor staat. De afkorting PFAS staat voor Per- en polyfluoralkylstoffen en betreft een verzamelnaam voor meer dan 6.000 stoffen waarin een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomen. Stoffen die tot deze groep behoren zijn onder andere perfluoroctaanzuur (PFOA of C8) en perfluoroctaansulfonaat (PFOS).
Kleding, verpakkingen, papieren rietjes, de antiaanbaklaag in pannen (teflon) en brandblusschuimen zijn bekende producten waarin PFAS zijn verwerkt. Ook kom je PFAS vaak tegen in pesticiden welke gebruikt worden bij het bestrijden van ziekten, onkruid en ongedierte.
Schadelijke effecten PFAS voor het milieu
Het is algemeen bekend dat een groot aantal PFAS soorten schadelijk zijn voor het milieu. Ze verspreiden zich gemakkelijk en snel (via voedsel, drinkwater, bodem en consumentenproducten) in het milieu. Als ze eenmaal in het milieu terecht komen is het vaak onomkeerbaar, omdat ze niet of nauwelijks af te breken (persistent) zijn. Omdat PFAS bioaccumulerend zijn kunnen ze zich in het menselijk lichaam ophopen, datzelfde geldt ook voor dieren en planten.
Schadelijke effecten PFAS op het menselijk lichaam
Het is ook bekend dat blootstelling aan PFAS schadelijk is voor de gezondheid van mensen en het milieu. Inmiddels kunnen we met een hoge mate van zekerheid zeggen dat blootstelling aan PFAS kan leiden tot schildklierkanker, verhoogd cholesterolgehalte, leverbeschadiging, borstkanker (vrouwen) nierkanker en zaadbalkanker (mannen). Daarnaast zijn er sterke vermoedens dat blootstelling aan PFAS kan leiden tot colitis ulcerosa, ofwel een inflammatoire darmziekte.
Schadelijke effecten bij blootstelling aan PFAS bij zwangerschap
Het is belangrijk om te voorkomen dat je wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen bij zwangerschap. Dat geldt dus ook voor blootstelling aan PFAS. Blootstelling kan schadelijk voor de vruchtbaarheid of leiden tot miskramen en/of vroeggeboortes. Daarnaast kan blootstelling aan PFAS schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd van het kind.
Met een hoge mate van zekerheid kan gezegd worden dat blootstelling aan PFAS tijdens zwangerschap bij het ongeboren kind kan leiden tot een lager geboortegewicht, een vertraagde ontwikkeling van de borstklier en na de geboorte tot een verminderde respons op de werking van vaccins. Ook zijn er vermoedens dat het kind op latere leeftijd te maken kan krijgen met obesitas, een vroeg begin van de pubertijd en/of een verhoogde bloeddruk.
PFAS op de werkplek? Organisaties moeten zich houden aan de wettelijke minimalisatieplicht!
Organisaties die op de werkplek gebruik maken van PFAS in chemische producten moeten zich houden aan de minimalisatieplicht. Het beleid van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland richt zich op het weren van deze stoffen uit de samenleving en dat geldt nu dus ook voor PFAS. Deze stoffen worden vanuit de overheid met voorrang aangepakt om de risico’s voor de gezondheid van mensen en het milieu te minimaliseren.
Het is voor chemische producten met daarin PFAS wettelijk verplicht om op zoek te gaan naar minder schadelijke alternatieven. Als het niet mogelijk is om het chemische product te vervangen zal de organisatie maatregelen moeten nemen om de uitstoot van PFAS te beperken.
Het is vervolgens wettelijk verplicht om elke vijf jaar opnieuw te toetsen of de maatregelen verder aangescherpt kunnen worden. Tot slot is het verplicht om naast het verbruik ook een registratie bij te houden van de route (lucht, water, grond of een combinatie daarvan) van uitstoot.
PFAS herkennen op de werkplek
Om blootstelling en uitstoot van PFAS te voorkomen is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe je deze stoffen kunt herkennen op de werkplek. Alle PFAS hebben inmiddels een vermelding gekregen op de totale lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen van het RIVM in Nederland. Inmiddels bevat deze lijst ruim 3.000 items en daardoor is het niet makkelijk om te achterhalen welke stoffen zijn geclassificeerd als PFAS.
Om te achterhalen welke stoffen zijn aangemerkt als PFAS heeft het RIVM en deellijst gepubliceerd. Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze deellijst slechts een deel van de PFAS bevat, welke onder de Organisation for Economic Cooperation and Development (EOCD) definitie vallen.
Hulp nodig bij de inventarisatie van PFAS?
Bij het gebruik van een grote diversiteit aan chemische producten kan het ingewikkeld en arbeidsintensief zijn om de inventarisatie van PFAS op orde te krijgen en te houden. Met behulp van de applicaties SOFOS 360 en Chemwatch kunnen wij volledig geautomatiseerd controleren (op basis van de PFAS lijst) welke producten één of meerdere componenten bevatten, geclassificeerd als PFAS.
Meer weten de mogelijkheden? Of een behoefte aan een vrijblijvende demonstratie van de software. Neem dan contact met ons via info@itis.nl op voor meer informatie over de mogelijkheden. Meer dan 5.000 (internationale)organisaties gingen je voor!
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Health, Safety & Environment
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Het jaar 2024 is weer voorbijgevlogen en graag blikken wij daarom nog een keer terug. Net als in 2023 was 2024 het jaar van kennis delen, een HSE klantevent en nieuwe versies van SOFOS 360 en Chemwatch. Wij kunnen terugblikken op een bijzonder goed jaar en wij hopen jullie ook in 2025 weer van dienst te mogen zijn.
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Health, Safety & Environment
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Alle PFAS staan in Nederland op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van het Ospar verdrag. Belangrijk om te weten is dat organisaties zich dienen te houden aan de minimalisatieplicht met ingang van 14 november 2024.
Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 2 december 2024
02-12-2024
Nieuwe Zeer Zorgwekkende Stoffen lijst per 2 december 2024 beschikbaar
Het RIVM heeft op 2 december 2024 de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu, omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn lood, koper
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu