Health, Safety & Environment
Nieuwe SZW lijst per 1 juli 2024 van kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene of voor de voortplanting giftige stoffen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Elk jaar sterven er in Nederland zo’n 3.000 mensen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Met name CMR stoffen brengen hoge risico’s met zich mee voor de gezondheid van de werknemers. Kanker door werken met kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) is met 2.100 sterfgevallen per jaar de meest voorkomende beroepsziekte. De symptomen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen komen vaak pas jaren later tot uiting. Op dit moment is 80% van de slachtoffers gepensioneerd. De overheid controleert streng op het gebruik van CMR stoffen. Binnen het bedrijf geen zicht op welke stoffen een CMR classificatie hebben? Raadpleeg dan de meest recente SZW lijst van kankerverwekkende stoffen en processen. De lijst wordt over het algemeen tweemaal per jaar (meestal in januari en juli) voorzien van een update en gepubliceerd via de Staatscourant.
SZW lijst met kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene of voor de voortplanting giftige stoffen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Tweemaal per jaar publiceert de overheid een nieuwe versie van de SZW lijst met daarop een overzicht van de kankerverwekkende stoffen en processen, mutagene stoffen en voor de voortplanting giftige stoffen, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, via de Staatscourant. Voor deze stoffen geldt een aanvullende registratie- en vervangingsplicht. Is er sprake van een wijziging in het eigen register? Wijzigingen in de SZW lijst zijn te herkennen aan het “•” teken. In rubriek 15 van het veiligheidsinformatieblad (VIB) kan men ook achterhalen of een stof voorkomt op de SZW lijst. Is er sprake van een wijziging in het eigen register? Dan geldt vanaf heden de CMR registratie- en vervangingsplicht. Ook is het aan te raden om de leverancier te vragen om een nieuwe versie van het VIB. Download hier de nieuwe SZW lijst van 1 juli 2024.
Wijzigingen in de SZW lijst met kankerverwekkende stoffen en processen
- N,N-dimethyl-p-toluidine (CAS nummer: 99-97-8)
- Diuron (ISO) (CAS nummer: 330-54-1)
- 4-methylimidazool (CAS nummer: 822-36-6)
- 4-nitrosomorfoline (CAS nummer: 59-89-2)
- tetrabroombisfenol A (CAS nummer: 79-94-7)
Wijziging in de SZW lijst met mutagene stoffen
- ammoniumdichromaat (CAS nummer: 7789-09-5)
- dimethylpropylfosfonaat (CAS nummer: 18755-43-6)
Wijziging in de SZW lijst met voor de voortplanting giftige stoffen
- benfluralin (ISO) (CAS nummer: 1861-40-1 )
- 1,4-benzeendiamine, N,N’-gemengde fenyl- en tolylderivaten (CAS nummer: 68953-84-4)
- benzyltrifenylfosfonium, zout met 4,4′-[2,2,2-trifluor-1-(trifluormethyl)ethylideen]bis [fenol] (1:1) (CAS nummer: 75768-65-9)
- clothianidine (ISO) (CAS nummer: 210880-92-5)
- (2E)-2-cyaan-N-[(ethylamino) carbonyl]-2-(methoxyimino) aceetamide (CAS nummer: 166900-80-7)
- Cymoxanil (ISO)2 (CAS nummer: 57966-95-7)
- dibutyltinmaleaat (CAS nummer: 78-04-6)
- dibutyltinoxide (CAS nummer: 818-08-6)
- difenyl(2,4,6-trimethylbenzoyl)fosfine oxide (CAS nummer: 75980-60-8)
- dimethylpropylfosfonaat (CAS nummer: 18755-43-6)
- reactiemassa van 1-(2,3-epoxypropoxy)-2,2-bis ((2,3-epoxypropoxy)methyl) butaan en 1-(2,3-epoxypropoxy)- 2-((2,3-epoxypropoxy)methyl)- 2-hydroxymethylbutaan
- loodpoeder: [deeltjesdiameter < 1 mm] (CAS nummer: 7439-92-1)
- massief lood: [deeltjesdiameter ≥ 1 mm] (CAS nummer: 7439-92-1)
- 4-methylimidazool (CAS nummer: 822-36-6)
- tetrahydrofurfuryl-(R)-2-[4-(6-chloor-chinoxa-linyloxy)fenyloxy]propanoaat (CAS nummer: 119738-06-6)
- reactiemassa van 4,4′-[2,2,2-trifluor-1-(trifluormethyl) ethylideen]difenol en benzyl (diëthylamino)difenylfosfonium 4-[1,1,1,3,3,3-hexafluor-2-(4-hydroxyfenyl)propaan-2-yl] fenolaat (1:1)
- reactiemassa van 4,4′- [2,2,2-trifluor-1-(trifluormethyl) ethylideen]difenol en benzyltrifenylfosfonium, zout met 4,4′-[2,2,2-trifluor- 1-(trifluormethyl)ethylideen] difenol (1:1)
- 4,4′-[2,2,2-trifluor-1-(trifluormethyl)ethylideen] difenol (CAS nummer: 1478-61-1)
Aanvullende registratieplicht
Maakt men binnen het bedrijf gebruik van één of meerdere CMR stoffen? Dan geldt er een aanvullende registratieplicht op persoonsniveau. Dat is op 1 januari 1994 opgenomen in de Arbowet. Het niet op orde hebben van deze registratie wordt gezien als schending van de zorgplicht voor de werknemer. Naast de registratie is het ook verplicht om de gegevens tot 40 jaar na beëindiging van de blootstelling te bewaren. Dat is opgenomen in Artikel 4.10c van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Controleer daarom altijd de SZW lijst om inzicht te krijgen in welke stoffen een CMR classificatie hebben in Nederland. Is er sprake van een update? Dan is het aan te raden om direct het register gevaarlijke stoffen bij te werken.
Beleid CMR stoffen op de werkplek in Nederland
Bij CMR stoffen is het wettelijk verplicht om de STOP-strategie te hanteren. In de eerste plaats is het wettelijk verplicht om de inventarisatie van CMR stoffen op orde te hebben en te houden. Vergeet daarbij ook niet te beoordelen in hoeverre mengsels met daarin CMR stoffen behandeld moeten worden als CMR stof. Om dat te beoordelen zijn er in de CLP-verordening verschillende concentratiegrenzen vastgelegd. Vergeet tot slot ook niet om bij het gebruik van CMR stoffen in Nederland te voldoen aan de CMR registratieplicht op persoonsniveau.
Hulp nodig?
Wanneer men gebruikt van een grote diversiteit aan gevaarlijke stoffen kan het lastig zijn om bij te houden welke stoffen een CMR classificatie hebben. Om het register tweemaal per jaar te controleren op updates, maken een groot aantal ziekenhuizen, universiteiten, hogescholen, laboratoria en productiebedrijven gebruik van SOFOS 360 of Chemwatch.
Na het lezen van dit artikel meer weten of behoefte aan meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op via info@itis.nl. Op de hoogte blijven van nieuwsupdates? Meld je dan aan voor de HSE nieuwsbrief van ITIS.
Wat zijn ototoxische stoffen?
Health, Safety & Environment
Wat zijn ototoxische stoffen?
Blootstelling aan ototoxische stoffen kunnen schadelijk zijn voor het gehoor, het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigen. Ototoxische stoffen kunnen dit doen door blootstelling bij inademen, huidcontact of bij inslikken. Bekende symptomen zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en evenwichtsproblemen. Naast geneesmiddelen kom je deze groep van gevaarlijke stoffen tegen in chemische producten op de werkplek. Op termijn kan blootstelling aan deze chemische producten ototoxische effecten veroorzaken.
CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen
Health, Safety & Environment
CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen
De Europese Commissie heeft in april 2023 een gedelegeerde verordening tot wijziging van de CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 gepubliceerd. Hierin zijn nieuwe gevarenklassen en criteria voor de indeling etikettering en verpakking van stoffen en mengsels vastgesteld. Meer weten? In dit artikel informeren we je over de meest belangrijke wijzigingen. Daarnaast hebben we ook de nieuwe gevarenklassen voor je uitgewerkt.
Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek
Health, Safety & Environment
Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek
Blootstelling aan CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen, Reproductietoxisch) kan op termijn leiden tot kanker, onze genen beschadigen of schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en/of het (on)geboren kind. Om deze stoffen te herkennen kan je de SZW-lijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadplegen. Maar op deze lijst staan niet de verdachte CMR-stoffen. Weten hoe je deze kunt herkennen? Dat en meer lees
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu