Health, Safety & Environment

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

Blootstelling aan CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen, Reproductietoxisch) kan op termijn leiden tot kanker, onze genen beschadigen of schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en/of het (on)geboren kind. Om deze stoffen te herkennen kan je de SZW-lijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadplegen. Maar op deze lijst staan niet de verdachte CMR-stoffen. Weten hoe je deze kunt herkennen? Dat en meer lees je in dit artikel!

Wat zijn (verdachte) CMR-stoffen?

CMR-stoffen waarvan het schadelijke effect op mensen (categorie 1A) en dieren (categorie 1B) wetenschappelijk is bewezen vind je terug op de SZW-lijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij verdachte CMR-stoffen (categorie 2) is er een sterk vermoeden dat blootstelling op termijn schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Echter is hier vanuit wetenschappelijk onderzoek nog geen of onvoldoende bewijs voor.

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

Het is belangrijk om te weten hoe je (verdachte) CMR-stoffen kunt herkennen op de werkplek. De kans is namelijk groot dat wetenschappelijk onderzoek (in de toekomst) alsnog aantoont dat blootstelling aan deze stoffen op termijn kan leiden tot kanker, schade aan onze genen, het erfelijk materiaal of schade kan toebrengen aan het (on)geboren kind.

CMR-stoffen waarvan het schadelijke effect op mensen of dieren wetenschappelijk bewezen is, kun je op het etiket herkennen aan de volgende H-zinnen: H340 (bewezen mutageen), H350 (bewezen carcinogeen), H360/H362 (bewezen reproductietoxisch).

De groep verdachte CMR-stoffen kun je op de werkplek herkennen aan de volgende H-zinnen op het etiket: H341 (verdacht mutageen), H351 (verdacht carcinogeen) en de H361 (verdacht reproductietoxisch). De laatste H361 kan op het etiket een extra codering bevatten, bijvoorbeeld H361fd. De twee kleine letters achter de H-zin staan voor: kan mogelijk de vruchtbaarheid schaden. Kan mogelijk het (on)geboren kind schaden.

STOP-strategie en de CMR-registratieplicht

Voor alle CMR-stoffen, ingedeeld in categorie 1A en 1B, is het hanteren van de STOP-strategie en het bijhouden van een registratie op medewerkersniveau wettelijk verplicht. Daarnaast is het ook verplicht om deze registratie te bewaren tot 40 jaar na het beëindigen van de blootstelling.

Bovenstaande verplichtingen gelden niet voor verdachte CMR-stoffen, ingedeeld in categorie 2. Voor deze groep stoffen geldt echter wel een dringend advies om de STOP-strategie uit voorzorg te hanteren, inclusief het bijhouden van een aanvullende registratie per medewerker. Dat allemaal met het oog op toekomst, waarin de classificatie na aanvullend onderzoek kan wijzigen.

Safety Data Sheets controleren

Controleer naast het etiket ook de Safety Data Sheets (SDS) van alle leveranciers op aanwezigheid van (verdachte) CMR-stoffen. Dit kun je doen door te kijken naar de H-zinnen in rubriek 3 van het SDS. Het is echter niet altijd mogelijk om een CMR-stof te herkennen aan de H-zinnen. De stof ethanol bevat namelijk alleen H225 en geen van de eerder benoemde H-zinnen. Echter heeft deze stof wel een vermelding als kankerverwekkend en reproductietoxisch op de SZW-lijst.

Vergeet om die reden niet om ook rubriek 15 van het SDS te raadplegen. In deze rubriek zijn leveranciers wettelijk verplicht om aan te geven in hoeverre een chemisch product een vermelding heeft op lokale lijsten als de SZW-lijst en de (P)ZZS-lijst van het RIVM.

Software gevaarlijke stoffen

Het is arbeidsintensief om alle Safety Data Sheets te controleren op aanwezigheid van één of meerdere (verdachte) CMR-stoffen. Zeker wanneer organisaties gebruik maken van een grote hoeveelheid gevaarlijke stoffen op de werkplek. De SZW-lijst en de (P)ZZS-lijst worden bijvoorbeeld minimaal twee keer per jaar bijgewerkt.

Dat betekent dat je bij elke update opnieuw alle Safety Data Sheets moet nalopen. Om alle Safety Data Sheets dagelijks automatisch te monitoren op aanwezigheid van (verdachte) CMR-stoffen maken de meeste organisaties gebruik van de applicatie SOFOS 360 van ITIS en/of het internationale Chemwatch.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek.

Wat zijn ototoxische stoffen?

26 augustus 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Wat zijn ototoxische stoffen?

Blootstelling aan ototoxische stoffen kunnen schadelijk zijn voor het gehoor, het binnenoor of de gehoorzenuw beschadigen. Ototoxische stoffen kunnen dit doen door blootstelling bij inademen, huidcontact of bij inslikken. Bekende symptomen zijn gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en evenwichtsproblemen. Naast geneesmiddelen kom je deze groep van gevaarlijke stoffen tegen in chemische producten op de werkplek. Op termijn kan blootstelling aan deze chemische producten ototoxische effecten veroorzaken.

CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen

19 augustus 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen

De Europese Commissie heeft in april 2023 een gedelegeerde verordening tot wijziging van de CLP-verordening (EG) nr. 1272/2008 gepubliceerd. Hierin zijn nieuwe gevarenklassen en criteria voor de indeling etikettering en verpakking van stoffen en mengsels vastgesteld. Meer weten? In dit artikel informeren we je over de meest belangrijke wijzigingen. Daarnaast hebben we ook de nieuwe gevarenklassen voor je uitgewerkt.

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

9 juli 2024|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Verdachte CMR-stoffen herkennen op de werkplek

Blootstelling aan CMR-stoffen (Carcinogeen, Mutageen, Reproductietoxisch) kan op termijn leiden tot kanker, onze genen beschadigen of schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en/of het (on)geboren kind. Om deze stoffen te herkennen kan je de SZW-lijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid raadplegen. Maar op deze lijst staan niet de verdachte CMR-stoffen. Weten hoe je deze kunt herkennen? Dat en meer lees

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2024-07-09T11:49:42+00:009 juli 2024|HSE Solutions|
Terug naar boven