Health, Safety & Environment

Gevaarlijke stoffen in cosmetica; dit wil je weten over nagellak!

Dagelijks maken miljarden mensen gebruik van cosmetica producten. Van make-up, producten voor het verzorgen van de huid, tot aan haarverf en nagellak. Wat men vaak niet weet is dat er in een groot aantal soorten nagellak gevaarlijke stoffen zijn verwerkt. Maar als je hier wat langer over nadenkt is het volkomen logisch. Hoe kan het ook anders dat de nagellak in het flesje vloeibaar blijft en hard wordt na het aanbrengen op een nagel? Daar zijn chemicaliën voor nodig. Meer over gevaarlijke stoffen in cosmetica lees je in dit artikel.

Gevaarlijke stoffen in nagellak

Bijna elke vrouw maakt gebruik van nagellak. Een potje gaat best lang mee dus is het belangrijk dat de nagellak vloeibaar en smeerbaar blijft. Nagellak bederft niet, maar het kan zijn dat deze na verloop van tijd wat stroperig wordt. Wanneer dat laatste het geval is kun je bij de drogist een verdunner kopen om de nagellak weer smeerbaar te maken. Let bij het gebruik ervan wel op welke ingrediënten de verdunner bevat. Mogelijk zijn er in dit product ingrediënten verwerken die op termijn schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Oplosmiddelen als alcoholen en tolueen zorgen ervoor dat de nagellak vloeibaar en smeerbaar blijft. Om ervoor te zorgen dat de nagellak na het aanbrengen hard wordt en blijft plakken voegen fabrikanten hars toe. Bindmiddelen en weekmakers zorgen voor de egale kleur en dat de nagellak soepel blijft. Kleurstoffen en pigmenten geven de nagellak een mooie kleur en glans.

Om nagellak te verwijderen maken we over het algemeen gebruik van nagellakremover. In een groot aantal removers is de stof aceton verwerkt. Deze stof lost de nagellak op en is hierdoor zeer snel te verwijderen. Maar kan bij gebruik van grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid. Aceton is zeer ontvlambaar en kan irritatie geven aan de neus, keel, ogen en longen. Een beter alternatief bij het verwijderen van nagellak is kiezen voor een acetonvrije nagellakremover.

Gevaarlijke stoffen in cosmetica veilig voor onze gezondheid?

Het gebruik van nagellak kan leiden tot een allergische reactie bij huidcontact. Maar over het algemeen is nagellak bij normaal gebruik veilig. Toch zorgen over chemische stoffen in nagellak? Kies dan voor een nagellak op waterbasis. Dat is zeker aan te raden voor bepaalde doelgroepen. Voor sommige groepen als zwangere vrouwen, jonge kinderen en (ongeboren) baby’s kan het gebruik van nagellak producten met daarin ingrediënten als tolueen en weekmakers schadelijk zijn.

De stof tolueen (CAS nr. 108-88-3) staat op de Nederlandse SZW-lijst als schadelijk voor het ongeboren kind. Bij commercieel gebruik van deze stof geldt een actieve vervangings- en registratieplicht op persoonsniveau. Als consument is het verstandig om extra voorzichtig te zijn met het gebruik van deze stoffen tijdens de zwangerschap.

Gevaarlijke stoffen op de werkplek

Op de werkplek te maken met chemische producten? Dan is het belangrijk om te weten waar je mee werkt. Dit om op de hoogte te zijn over de gevaren en risico’s die een chemisch product met zich mee kan brengen voor de gezondheid en het milieu. Om op een veilige manier te werken met gevaarlijke stoffen op het werken dienen organisaties invulling te geven aan het 4-stappenmodel van de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Op een gestructureerde manier invulling geven aan het 4-stappenmodel gevaarlijke stoffen? Maak dan net als meer dan 5000 organisaties wereldwijd gebruik van de internationale applicatie Chemwatch of SOFOS 360 van ITIS. Meer weten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Potentiële ZZS lijst per 4 oktober 2023 beschikbaar!

4 oktober 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Potentiele ZZS lijst per 4 oktober 2023 beschikbaar!

Naast de lijst van zeer zorgwekkende stoffen is er ook een potentiële lijst van zeer zorgwekkende stoffen (PZZS). Dit zijn stoffen welke mogelijk voldoen aan de ZZS criteria, maar zijn nog niet als ZZS geïdentificeerd. De reden daarvan kan zijn dat bepaalde gegevens van de stof of het mengsel nog ontbreken, of omdat de evaluatie van beschikbare gegevens nog moet

Mogelijke uitbreiding SVHC-lijst op 16 oktober; dit zijn de kandidaten!

3 oktober 2023|HSE Solutions|

Health, Safety & Environment

Mogelijke uitbreiding SVHC-lijst op 16 oktober

Veilig werken met gevaarlijke stoffen begint met het weten waar je mee te maken hebt. Het is belangrijk om jezelf voor gebruik van gevaarlijke stoffen te informeren over de risico’s voor jouw gezondheid en het milieu. Wanneer je dat niet doet kan werken met een gevaarlijke stof leiden tot onomkeerbare gevolgen voor jouw eigen gezondheid of het milieu. Om deze stoffen te

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 25 september 2023 beschikbaar

26 september 2023|HSE Solutions|

25-09-2023

Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 24 april beschikbaar

Het RIVM heeft op 25 september jl. de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper en

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu

*Verplicht veld
2022-11-28T11:56:34+00:0014 november 2022|HSE Solutions|
Terug naar boven