Health, Safety & Environment
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Het jaar 2024 is weer voorbijgevlogen en graag blikken wij daarom nog een keer terug. Net als in 2023 was 2024 het jaar van kennis delen, een HSE klantevent en nieuwe versies van SOFOS 360 en Chemwatch. Wij kunnen terugblikken op een bijzonder goed jaar en wij hopen jullie ook in 2025 weer van dienst te mogen zijn. Bedankt voor opnieuw het vertrouwen in de mensen van ITIS Products. In het onderstaande artikel staan wij graag nog even stil bij een aantal belangrijke momenten van het afgelopen jaar. Daarnaast zullen wij je ook vast wat vertellen over de belangrijke thema’s in 2025.
Webinars
Het jaar 2024 stond weer in het teken van kennis delen met onze klanten en niet klanten, omdat wij van mening zijn dat veilig werken met gevaarlijke stoffen begint bij het weten waar je mee werkt. Op 30 januari verzorgde onze collega Wesley Jacobs een webinar over de CMR registratieplicht. Tijdens dit webinar werden ook kort andere belangrijke lijsten, zoals (P)ZZS-lijst en de SVHC-lijst uitgelicht. Wij kregen vanuit klanten veel vragen over deze lijsten en het beleid van (P)ZZS in Nederland. Om die reden organiseerden wij in mei het webinar over (Potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen.
In juli 2024 volgde er een webinar over de nieuwe interface van Chemwatch. Naast een nieuwe interface zijn er ook nieuwe functionaliteiten aan de applicatie toegevoegd, bijvoorbeeld het kunnen aanmaken van een QR-code per (sub)locatie. Hiermee wordt het mogelijk om na het scannen met een mobiele telefoon direct inzichtelijk te hebben welke gevaarlijke stoffen hier worden gebruikt en/of liggen opgeslagen. Onze collega’s Marilaine den Butter en Geoffrey de Vlaam verzorgen toen een online sessie om de nieuwe functionaliteiten te demonstreren.
Met ruim 100 deelnemers per webinar spreken wij opnieuw van een groot succes. Aan alle deelnemers, bedankt voor je deelname en ook in 2025 gaan wij dit zeker blijven doen! Heb je in het afgelopen jaar een webinar gemist? Of zou je de presentatie of een E-book willen ontvangen met daarin de inhoud van de georganiseerde webinars? Neem dan gerust contact met ons op via info@itis.nl, zodat wij je deze informatie kunnen sturen.
Lezingen bij Agrifirm en DEME
Om kennis te delen hebben Wesley Jacobs en Geoffrey de Vlaam bij twee klanten informatieve sessies gegeven over de gevaren en de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen. Tijdens de eerste sessie hebben ze uitleg gegeven over de wet- en regelgeving rondom gevaarlijke stoffen en welke wettelijke verplichtingen hierbij voor bedrijven komen kijken. Hoe je aan deze verplichtingen rond de registratie van gevaarlijke stoffen kan voldoen hebben ze in het tweede gedeelte van de sessie gedemonstreerd in de applicatie Chemwatch.
Bij beide klanten werden ook echte praktijkvoorbeelden gebruikt van voorkomende gevaarlijke stoffen en situaties bij deze bedrijven. Erg mooi om samen met deze klanten de link te leggen tussen de theorie, de applicatie en een toepassing daarvan in de praktijk. Dit draagt allemaal bij aan het voorkomen van incidenten en als er toch sprake is van een noodgeval dat medewerkers dan snel weten te vinden hoe te handelen.
Beurzen
In 2024 hebben wij op verschillende beurzen gestaan om nieuwe relaties op te kunnen bouwen, maar ook om bij te kunnen praten met bestaande relaties. Op 10 april 2024 stonden wij op het NVvA Symposium te Zeist. Daarnaast hebben we ook deelgenomen aan de Lab Technology beurs de Reehorst in Ede. Ter afsluiting waren wij dit jaar ook samen met onze partner BIG vzw aanwezig op de Safety&Health@Work beurs in Ahoy Rotterdam.
Kennisitems op de website van ITIS en LinkedIn
Naast de webinars, lezingen en de beurzen hebben wij ook weer artikelen over de gevaarlijke stoffen inclusief de wet- en regelgeving met jullie gedeeld op de website van ITIS en LinkedIn. Ook dit jaar is weer uit de reacties en interacties gebleken dat jullie het dit jaar opnieuw waardeerden en dat jullie de moeite hebben genomen om deze informatie te lezen en te verspreiden naar andere geïnteresseerden.
Kennis met jullie delen om te werken aan een veilige werkplek zal ook in de toekomst ons doel blijven. Om jullie van nog meer informatie te voorzien hebben wij dit jaar ook de kennisbank gevaarlijke stoffen op de website gemaakt. Hierin zijn alle e-books en factsheets van de afgelopen jaren terug te vinden.
HSE Klantevent voor gebruikers van Chemwatch
Na het klantevent voor de gebruikers van SOFOS 360 van vorig jaar was het klantevent ditmaal voor de gebruikers van Chemwatch in het Van der Valk hotel te Ridderkerk. De dag begon met een introductie over de medewerkers, klanten en de nieuwe gebruiksinterface door onze collega Geoffrey de Vlaam. Wesley Jacobs vervolgde het klantevent door het delen van kennis over de belangrijke updates rondom wet- en regelgeving. Met onder andere welke regelgevende lijsten er bij gehouden moeten worden en welk afwijkingen er gelden rondom de CMR registratieplicht in Nederland.
Vervolgens heeft Marilaine den Butter de deelnemers meer verteld over de nieuwe interface van Chemwatch. Naast een uitleg heeft zij ook de nieuwe functionaliteiten aan alle deelnemers live gedemonstreerd op het scherm.
In het laatste gedeelte van het klantevent hebben wij de klanten meer informatie gegeven over de verschillende tools om de blootstelling aan gevaarlijke stoffen te beoordelen zoals omschreven staat in artikel 4.2. van het Arbobesluit. Hierbij zijn de verschillen tussen de verschillende blootstellingsmodellen uitgelegd. Als toepassing hierop heeft Wesley Jacobs een live demo gegeven van de Control Banding methodiek, welke een vaste module is in Chemwatch. Het klantevent hebben wij afgesloten met een gezamenlijke lunch in de foyer.
Klankbordgroep CMR-registratie
Dit jaar hebben wij geen klantevent gehouden voor de SOFOS 360 gebruikers, maar dat staat voor 2025 zeker weer op de planning. Toch wilden wij ook graag graag dit jaar input krijgen voor de verdere doorontwikkeling van de applicatie door te luisteren naar de gebruikers van de applicatie. In 2024 is er meer aandacht gekomen voor de CMR registratieplicht, omdat in het afgelopen jaar de Europese Unie ook de strengere regels hebben geïntroduceerd voor de reprotoxische stoffen. Hierdoor hebben wij met een selecte groep een ochtend georganiseerd om te kijken wat wij kunnen veranderen en kunnen verbeteren aan de CMR registratie module in SOFOS 360.
Belangrijke thema’s gevaarlijke stoffen in 2025
Ook in 2025 is het belangrijk om de registratie en het beleid van de gevaarlijke stoffen op orde te hebben en te houden. In januari 2025 kun je een nieuwe versie van de SZW lijst verwachten. Zodra deze gepubliceerd wordt via de Staatscourant zullen wij dat direct laten weten op onze website, LinkedIn en de HSE nieuwsbrief van ITIS.
De Nederlandse Arbeidsinspectie zal in 2025 doorgaan met de uitvoering van het Meerjarenplan 2023-2026. De belangrijke stofgroepen waarop zij opnieuw extra focus gaan hebben zijn de CMR stoffen, (Potentieel) Zeer Zorgwekkende Stoffen, PFAS stoffen, Irriterende stoffen, Neurotoxische stoffen, Sensibiliserende stoffen en Diisocyanaten.
Hebben jullie de inventarisatie van de gevaarlijke stoffen nog niet op orde? Of hebben jullie hier hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om de inventarisatie op orde te krijgen en te houden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de applicatie SOFOS 360 en/of Chemwatch.
Belangrijke artikelen 2024
- Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
- Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 2 december 2024
- Inventarisatie CMR-stoffen op de werkplek. Kijk verder dan alleen de H-zinnen!
- De SVHC lijst per 7 november 2024
- CLP-verordening; dit zijn de belangrijkste wijzigingen
- Nieuwe SZW lijst per 1 juli 2024
- Strengere regels voor reprotoxische stoffen op de werkplek
- Potentiele ZZS lijst per 17 mei 2024
- Papieren rietjes bevatten vaak PFAS, dus niet zo onschuldig als gedacht!
- Zorgplicht werkgever bij werken met gevaarlijke stoffen
Bedankt voor de fijne samenwerking!
In dit jaar hebben wij opnieuw een groot aantal nieuwe gebruikers van SOFOS 360 en Chemwatch mogen verwelkomen. En hebben wij al een aantal klanten op de nieuwe interface van Chemwatch mogen laten starten. Als laatste jaar waren er nu ook weer een aantal migraties van GROS naar SOFOS 360.
Namens het team van ITIS Products, bedankt voor het vertrouwen in 2024. Alvast fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toegewenst. Wij horen en zien jullie graag terug in 2025. Samen bouwen aan een veiligere werkplek? Wij zijn er klaar voor om je hier ook in het nieuwe jaar weer bij te helpen!
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Health, Safety & Environment
Terugblik 2024: het jaar van kennis delen, beurzen en meer!
Het jaar 2024 is weer voorbijgevlogen en graag blikken wij daarom nog een keer terug. Net als in 2023 was 2024 het jaar van kennis delen, een HSE klantevent en nieuwe versies van SOFOS 360 en Chemwatch. Wij kunnen terugblikken op een bijzonder goed jaar en wij hopen jullie ook in 2025 weer van dienst te mogen zijn.
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Health, Safety & Environment
Alle PFAS op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen in Nederland
Alle PFAS staan in Nederland op de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van het Ospar verdrag. Belangrijk om te weten is dat organisaties zich dienen te houden aan de minimalisatieplicht met ingang van 14 november 2024.
Nieuwe zeer zorgwekkende stoffen lijst per 2 december 2024
02-12-2024
Nieuwe Zeer Zorgwekkende Stoffen lijst per 2 december 2024 beschikbaar
Het RIVM heeft op 2 december 2024 de totale ZZS lijst bijgewerkt. De afkorting ZZS staat voor Zeer Zorgwekkende Stoffen. Op deze lijst staan stoffen welke gevaarlijk zijn voor de mens of het milieu, omdat ze kunnen leiden tot kanker of de voortplanting verstoren. Ook kunnen deze stoffen zich ophopen in de voedselketen. Voorbeelden van Zeer Zorgwekkende Stoffen zijn lood, koper
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de hse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van arbo, veiligheid en milieu